Det var 27 konserter å velge mellom under Julejazz i kveld. Blant dem som sjarmerte publikum i senk, var Ingrid Bergstrøm, Silje Lundblad og Martha Standal.

De tre sang sanger av både The Andrew Sisters, søstrene Bjørklund, Nora Brockstedts «Voi Voi» og andre favoritter. De tre skuespillerne som også er glimrende vokalister, viste publikum tydelige likheter mellom de norskættede Andrews-søstrene og søstrene Bjørklund fra 50- og 60-tallet. Den største salen på Scandic Nidelven Hotel var smekkfull da de sang.

Det var trangt om plassen også på de andre scenene. 90 musikere, alle med tilknytning til midtnorsk jazzmiljø,  var i aksjon. De holdt 27 ulike konserter for langt over tusen publikummere.

Mainstream og mangfold

Kvelden startet med solid tradjazz med Jazzmazzørene, mangfoldig musikk med gitarist Nils Olav Johansens sekstett, mainstreamjazz med innslag av folketoner med John Pål Inderberg og co., melodiøs og meditativ musikk med den unge saksofonisten Mette Henriette Rølvåg og Frank Sinatra-hyllest med Knut Lauritzen Storband.

Julejazzen har det til felles med større jazzfestivaler at man kan jogge rundt og få med seg mye forskjellig og sette seg og lytte der musikken passer hver enkelt best.

Voksent publikum

Julejazz er dessuten et sosialt arrangement der et overveiende voksent publikum møtes etter flere dager med julefeiring i hjemmets mer eller mindre lune rede.

Mette Henriette Rølvåg, som fikk julejazzens talentpris, var en av kveldens mest travle musikere. Hun er en ung saksofonist og komponist som vi vil få høre mye mer til i årene som kommer.

Søndag kveld spilte hun i fire ulike sammenhenger. Den første, med Eirik Hegdal på saksofon, Hans Hulbækmo på trommer og Adrian Fiskum Myhr på bass, ble en fascinerende opplevelse preget av en leken blanding av det melodiøse, meditative og spontane.

Sinatra snart hundre år

Knut Lauritzens Storband hadde med seg en rekke gjestevokalister som sang låter som Frank Sinatra gjorde kjent, i anledning av at det om et års tid er hundre år siden han ble født. Etter at han pensjonerte seg fra Trondheim Symfoniorkester, har Lauritzen vært en svært aktiv storbandmusiker. Han og hans svært dyktige musikere fikk det til å svinge.

Publikum fikk dessuten en hyllest til John Coltranes «A Love Supreme», de fikk høre pianister som Doktor Bekken, Vigleik Storaas og jazzlinjas grunnlegger Terje Bjørklund, blåsere som brødrene Førde og vokalister som Heidi Skjerve, Tone Franck, Marita Røsta og Anja Skybakmoen.

Og selv om folk over førti og femti dominerte blant publikum, var alderssammensetning blant musikerne imponerende, fra 19 år gamle Mona Krogstad til 81 år gamle Asmund Bjørken.

Midtnorsk jazz kjenner ingen aldersgrenser, i hvert fall ikke på scenen.