Det hele handler om lisensperioder. Filmer og serier som dukker opp for deretter å forsvinne igjen. Det gjelder å få med seg godbitene før disse periodene utløper og favorittserien din er borte. Etter vår erfaring så gjelder dette filmer i større grad enn serier, men et skrekkeksempel er «Lost» som får et par år tilbake lå ute på Netflix med alle sine sesonger før den plutselig var borte en dag.

«House of Cards - Sesong 3», «Vikings - Sesong 3», «Better Call Saul», «Game of Thrones - Sesong 5» og mye, mye mer. Våren 2015 er et overflødighetshorn av både nye serier og nye sesonger av eksisterende serier.  TV-våren er med andre ord ganske så tettpakket med serier du bare må se. Allerede førstkommende søndag den 25. januar sparkes den første serien i gang med Sesong 2 av «Black Sails».

Men det finnes så mye mer der ute. Kanskje til og med en håndfull klassikere som du har lest om eller hørt om, men aldri selv har sett.

Her er våre topp-tips over serier du bør få med deg før nyhetene begynner å ramle inn i februar.

Deadwood - 3 sesonger (HBO)

Den hellige treenighet av HBO-serier regnes av de fleste å innbefatte «The Sopranos», «The Wire» og «Deadwood». De to førstnevnte har vært tilgjengelig på HBO Nordic siden starten og bør være kjent for de aller fleste ( i motsatt fall: sett deg ned å se disse to serien med en gang - de er nemlig noe av det beste laget for TV noensinne). Den tredje av av disse tre, nemlig «Deadwood» dukket ikke opp på HBO Nordic før i fjor. Tragisk nok så ble serien lagt ned etter kun tre sesonger på grunn av kostnadsbesparelser, men det bør ikke hindre deg i å benke deg ned med de 36 episodene som ble laget.

«Deadwood» er lagt til 1870-tallet og byen Deadwood i South Dakota under gullrushet. Serien innehar en tvilsom rekord for mest brukt av ordet «fuck» og beskrives av både kritikere og publikum som en TV-serie med en nesten utømmelig evne til å overraske selv ved gjentatte visninger.

«Deadwood» oppviser både nakenhet, banning og vold i en skala som de fleste andre TV-serier ikke engang er i nærheten av og bør derfor sees når det ikke er små barn til stede. Western-myter og kjente historiske karakterer blir ofte stilt i et helt annet lys enn hva du har sett tidligere.

The Shield - 7 sesonger (Netflix)

Når det kommer til «realistiske» dramaserier med politi og kriminalitet sentralt så finnes det lite som kan måle seg med HBO-serien «The Wire». Eller...?

Vel, ikke alle er enige i det. For serien «The Shield» fra kanalen FX byr på den samme «realismen» som «The Wire» dog i et litt kjappere tempo. Og i motsetning til mange andre serier som går over flere sesonger så mister aldri «The Shield» hverken tempo eller nerve. Faktisk så er siste sesong den aller beste og har en finale som kan måle seg med de siste minuttene fra både «Breaking Bad» og «True Detective».

«The Shield» tar for seg livet til Strike Team. En fire-manns politistyrke som spesialiserer seg på situasjoner som den øvrige delen av politiet ikke vil ha noe med å gjøre. Vi snakker om de mest kompromissløse av de kompromissløse her. I hovedrollen som  Detective Vic Macey finner vi skuespiller Michael Chiklis som for norske TV-seere best er kjent som den godlynte politimannen Tony Scali fra serien «The Commish». I «The Shield» derimot gjør Chiklis sitt aller beste for å være den største drittsekken som noen gang er tildelt en hovedrolle i et TV-drama. Essensiell TV-underholdning om du elsker krim-serier.

Oz - 6 sesonger (HBO)

Den aller første timelange dramaserien som HBO produserte. «Oz» dukket opp på HBO Nordic i fjor og kjennetegnes med at hver eneste episode i hver eneste sesong foregår bak fengselsmurene i The Oswald State Correctional Facility i New York. «Oz» er kanskje den mest kompromissløse av alle HBO-serier. Her opplever du rasisme, homoseksualitet, brutal vold, ekstrem språkbruk og håpløshet i en eneste stor lapskaus. Men serien har en nerve som gjør at du bare må fortsette å se. Om «Deadwood» er en serie du ikke bør se med små barn til stede så er «Oz» en serie du helst ser på mens barna overnatter hos bestemor og bestefar. «Oz» hadde amerikansk premiere helt tilbake i 1997, men på grunn av den komprimerte settingen så føles serien aldri datert med tanke på teknologisk utvikling ( slik f.eks. «Twin Peaks» kan føles i dag).

Band of Brothers - miniserie 1 sesong (HBO)

Stephen Spielbergs TV-serie som bygger på den allierte invasjonen i Normandie under 2. verdenskrig. Med Damian Lewis ( «Homefront») som Richard Winters i hovedrollen og en rekke andre kjente navn ( hva sies for eksempel om Ross fra «Friends» som drillsersjant med litt for stort selvbilde?).

«Band of Brothers» er rått, brutalt, historisk korrekt ( til en viss grad) og hjerteskjærende. Serien er også usedvanlig godt laget og har produksjonskostnader som overgår selv de store Hollywood-filmene. Legg spesielt merke til lyden i denne serien. Med surround-høytalere og basshøytaler er det som om invasjonen finner sted i stua di.

Carnivàle - 1 Sesong (HBO)

Sørgelig nok så ble det aldri noen flere sesonger av denne lille perlen av en serie. Kanskje ble det for sært for det store publikum? Noen kommersiell suksess ble «Carnivàle» uansett ikke. Men for fans av serier som «Twin Peaks» og «True Detective» så bør denne bære en innertier. Surrealistisk, dramatisk og med fabelaktige skuespillere.

Party Down - 2 sesonger ( HBO og Netflix)

Før «Parks and Recreation» spilte Adam Scott i denne sitcom-serien om en gruppe arbeidsløse skuespillere som alle har tatt seg midlertidige jobber som catering-personale. Tidvis hysterisk morsomt på en måte som få andre amerikanske serier har klart. Tenk «The Office» og  «Extras» og du har referansene klare. Hovedrolleinnehaver Adam Scott fikk en rolle i «Parks and Recreation», noe som gjorde at «Party Down» ble lagt ned lenge før planlagt. Men disse 20 episodene er perfekt for deg som er på jakt etter en komiserie litt utenfor allfarvei.

Broadchurch - 1 sesong ( Netflix)

Britisk krim blir vel ikke bedre enn dette. Sesong 2 har nylig startet opp å NRK1 og tar historien om den skotske etterforskeren Alec Hardy enda et steg videre. I likhet med «The Wire» er dette en serie som forteller en historie på flere plan. Både skuespillerkunst, fotografi, manus og setting er britisk krim fra øverste hylle.