Mezzosopranen Tone Kummervold fra Trondheim har hovedrollen som «Carmen», sopranen Kari Ulfsnes Kleiven fra Melhus har rollen som «Frasquita» og mezzosopranen Maija Skille fra Levanger er å se som «Mercédès».

«Carmen» er rangert som en av verdens mest kjente operaer, med musikkstykker som «Habanera» og «Toreador Song». Den er også regnet som den mest krevende.

Rånemilljø

- Tre trøndere på scenen i Carmen, hvordan er det?

- Vi har hatt det utrolig artig sammen i prøveperioden, og de tre damene vi spiller er jo veldig mye sammen. Spesielt «Frasquita» og «Mercèdes» er selve radarparet. Og det er noe med den trønderske kulturen som jeg tror har hjulpet oss mye i denne prosessen, forteller Skille. Hun får støtte fra Kummervold og Kleiven, som understreker at denne versjonen ikke er av det finkulturelle slaget, men er en langt råere utgave enn tradisjonelle «Carmen»-oppsetninger. De har alle tre fått tydelige karakterer og skal vise hva dette miljøet er.

- Dette er jo nærmest et slags rånemiljø i Spania på 70-tallet, vi kjører rundt i biler med et mantra fra et rølpete miljø. Vi spiller litt rølpete bygdefolk. Det er en annerledes versjon, så de som forventer kastanjetter og flamencodans vil nok bli overrasket. Musikken er identisk med originalen og det handler fortsatt om den sterke dama som også er offeret, sier Skille.

Premiere i kveld

Om lag 200 personer er med i hver forestilling, som altså er en modernisert utgave av «Carmen». Den store utfordringen for sangerne er at det er få hvileskjær, det synges gjennom hele forestillingen.

Premieren er i fredag 23. januar.

Hovedrollen: Tone Kummervold fra Trondheim har hovedrollen i Carmen, som har premiere på Operaen i Bjørvika i Oslo. Foto: GORM K. GAARE
Operasjef Per Boye Hansen merker at det er stor operainteresse over hele landet nå. Foto: GORM K GAARE
Trekløver: Tone Kummervold fra Trondheim har hovedrollen i Carmen. Her med trønderne Maja Skille (t.v.) og Kari Ulfsnes som også har roller i stykket. Foto: GORM K GAARE
Foto: GORM K GAARE