Det er vanskelig å se for seg en mer tidsriktig, velkalkulert og markedstilpasset familiefilm enn «Big Hero 6». Det måtte i så fall være en film etter lignende lest som ikke berører brå død og savn hos barn, slik «Big Hero 6» faktisk gjør og skal ha litt ære for. Akkurat det har nok også medført at filmen har fått 7-årsgrense i Norge.

Etter at Marvel-universet har blitt stadig mer dominerende i påkostet popkornfilm for ungdom, slippes det her løs på de litt yngre, i regi av Disney. Handlingen er flyttet fra Japan i de første seriefortellingene til en by kalt San Fransokyo i filmen. Noe noe av det beste ved filmen er at byen faktisk lever opp til navnet.

Figurene virker inspirert av både amerikanske tegneserier og japansk manga. Filmen reflekterer sånn sett at det asiatiske markedet har blitt stadig viktigere for Hollywood. Filmens beste og mest originale del er starten, hvor det 13-årige tekniske geniet Hiro og hans storebror ved byens tekniske høyskole presenteres.

I første halvdel løftes filmen av fartsfylt action, robotkamp og en ung, smart gutt som alt som tenåring er en briljant oppfinner. Historien starter pedagogisk og fint som en hyllest til utdanning og forskning framfor kortsiktig jakt på profitt og berømmelse. Rundt halvveis slår en av bipersonene fast at «Big Hero 6» har omtrent samme drivkraft som de fleste amerikanske actionfilmer: «Dette er en saga om hevn».

Storebroren til Hiro har utviklet en helserobot som ser ut som en blanding av Michelin-mannen og teletubbiene. Baymax som han kalles, er filmens artigste og mest originale figur. Oppblåsbar og bulende i en ellers strømlinjeformet film hvor 3D-animasjonen imponerer mer i bybilder enn i historiefortelling.

Etter som Hiro og et knippe gode hjelpere bestemmer seg for å gå til kamp mot de onde kreftene i historien, ser filmen nesten ut som en animert lillebror av «Guardians Of The Galaxy», men uten finessen, humoren og musikaliteten. selv om den låner riffet av «Eye Of The Tiger» av Survivor i en småfiks scene.

At en film på miljardbudsjett som sikter mot verdensherredømme og effektivutnyttelse av merkevaren med en rekke produkter, presenterer en grådig storkapitalist som skurken, rommer en viss ironi. Dessverre veksler historien etter hvert inn noen av idealene og idéene den lanserer i starten med økende doser maskinmessig, robotifisert action i andre del.

«Big Hero 6» er laget ved Disney Animation Studios, som i nyere tid sjelden har laget like imponerende filmer som kollegene i Disney-eide Pixar. Det var imidlertid førstnevnte som laget den mest suksessrike animasjonsfilmen de siste åra, «Frost». «Big Hero 6» har alt rukket å bli en suksess. Den har da også kvaliteter, selv om den ikke er like god som «Frost» eller på nivå med det beste fra Disney.

Robot og venn: Helseroboten Baymax ser ut som en blandig av Michelin-mannen og teletubbiene. Han hjelper Hiro i vanskelige stunder i Disneys nye storsatsing «Big Hero 6». Foto: Disney