Britiske Aaardman Animations er kjent for sin stop motion-animasjon, og sauen Shaun dukket opp første gang som bifigur i en Oscar-vinnende kortfilm med kultfigurene Wallace & Gromit. Nå har den ullkledte fyren fått egen langfilm, med en gård på den engelske landsbygda som utgangspunkt.

Når det regelmessige livet på gården blir hakket for ensformig, ligger det i luften at Shaun og hans fårete venner må få noe til å skje. Store planer tar form, den dysfunksjonelle gårdsbikkja Blitzer bidrar med sitt og eventyret er i gang. Det inneholder både en løpsk campingvogn, en sauebonde på vidvanke, en ugrei dyrefanger og en ekspedisjon til den store byen idet gårdens griser overtar huset med griseriet sitt. Heldigvis vet sauegjengen å dra i gang flerstemt sang selv når forholdene er på sitt stusseligste.

Trivselsfaktoren i denne filmen er høy fra første sekvens, og også denne gangen innehar ulike dyr sentrale roller, alle med umiskjennelige Aardman-glis.

Universet er så britisk som du får det, med landsens puber og slakke, grønne åser, toetasjes busser, Madness på lydsporet og innslag av uryddig tannstilling rett som det er. Sjarmen ligger i de mange små finessene, og de tallrike dyrene som alle kompletterer moroa med sine særegne bidrag. Humoren er også av det slaget som treffer alle aldersgrupper.

Ingen av karakterene ytrer et forståelig ord i løpet av hele filmen. I stedet brukes tonefall, tullespråk, kroppsspråk, talende sangtekster og en mengde visuelle virkemidler for å formidle hva som til enhver tid skjer. Begrensningen med fravær av replikker har ført til stor formidlingskreativitet, som igjen gir opphav til mye herlig humor og at også denne Aardman-filmen blir noe helt eget. Det demonstreres et observant blikk for livets mange små komiske viderverdigheter, og filmen er i det hele tatt utrolig detaljrik, fra bondens fettete briller til utstrakt bruk av popkulturelle referanser.

Bare dette gjør at langfilmen om sauen Shaun er verdt å se flere ganger.

Anmeldt av MARTE THINGSTAD