- Det er først og fremst en serie med en ekstrem dramatikk i politiske kulisser som er uvanlig fengende, sier Kristian Dahlberg Hauge, statssekretær (Frp) i Arbeids- og sosialdepartementet.

Dahlberg Hauge er uttalt «House of Cards»-fan og har gledet seg lenge til sesong 3, som ble lagt ut på Netflix klokken 09.00 fredag.

Han kaller serien politisk underholdning i særklasse, og mener det er noe av det beste som er laget.

Dahlberg Hauge anmelder de første episodene av serien for adressa.no.

Jakten på makten

- Gode politikerserier som tar for seg spillet fra politikken, er fasinerende. Fram til årets sesong har det vært et spill om makt og posisjoner, hvor Frank Underwood har prøvd å styrke seg selv med alle midler. Jeg er spent på fortsettelsen nå som han har inntatt presidentstolen, sier Dahlberg Hauge, og legger til:

- Jakten på makten kan være mer spennende enn selve makten.

Selv om handlingen er nokså fjern fra den norske politiske virkeligheten, synes han ikke det er noe rart at politikere er opptatt av serien.

- Jeg tror alle som har et politisk virke kjenner igjen hvor stor plass spillet tar, og at det er helt avgjørende for å nå mål i politikken. Her er det trukket ut til det karikerte, sier han.

Skal se alle episodene

Dahlberg Hauge har store forventinger til fortsettelsen.

- Fram til nå har det vært særdeles godt. Nå som han er blitt president, uten å bli valgt, får serien en ny dimensjon. Jeg er spent på hvordan de greier å utvikle persongalleriet og relasjonene mellom de ulike karakterene, sier han.

Da sesong 2 ble lagt ut for ett år siden, så Dahlberg Hauge alle episodene i løpet av en helg.

- Jeg kan ikke være noe dårligere denne gangen.

Sammenlignet med Underwoods

I forbindelse med avslutningen av sesong 2 av serien, ble Linda Hofstad Helleland (H) og mannen Trond Helleland (H) portrettert som Underwood-paret Frank og Claire av magasinet Kamille.

I likhet med Frank Underwood som var såkalt whip i Kongressen, var Trond Helleland innpisker for Høyre under forrige stortingsperiode. I dag er Trond parlamentarisk leder i partiet, mens Linda leder transport- og kommunikasjonskomiteen.

- Frank og Claire er så manipulerende og sleipe at det nesten ikke er til å tro. Det er derfor vi blir så fascinert, sier Linda Hofstad Helleland.

- Mindre glam

- For politiske nerder som oss, er denne helgen som åpningen av OL for sportsidioter, og som Grand Prix for alle homser. Det er høytid, sier hun.

Hun ser likheter mellom serien og norske forhold, men mener samtidig at ulikhetene er større.

- Det er dessuten mye mer glam i serien, både i hvordan de kler seg og standarden på livene deres. Det er ikke mye Claire Underwood over å steke vafler og delta på dugnad i barnehagen. Det er to ulike verdener, sier hun.

Hofstad Helleland har gledet seg i et år til sesong 3. I helga er hun i Spania, men hun håper nettforholdene er såpass gode at hun får sett litt.

- Min strategi er uansett ikke å se alt på én gang, men heller fordele det litt utover. Da har jeg litt å glede meg til fremover også.

Feirer med maraton

Sør-Trøndelag Unge Høyre feirer sesong 3 av «House of Cards» med å invitere maratonvisning i Høyres hus i kveld. Leder Sindre Nilsskog tror de vil bli mellom 10 og 20 som skal se serien sammen.

Politikeres fasinasjon for serien ligger i at de blir tilskuere til noe de vanligvis deltar i, tror Nilsskog.

- Det er en veldig bra laget serie. Og så gir den et alternativt bilde av vår rolle som politikere, som forhåpentligvis få kjenner seg igjen i, sier Nilsskog, som mener serien har få likheter med norske forhold.

- Man skal lete lenge etter en så kynisk politiker som Frank Underwood, og en så pågående lobbyvirksomhet som i serien. Selv om First House hausses opp mye i Norge, har de marginal politisk påvirkning.

Nilsskog skal på kampanjesamling for Høyre i Oslo i helga, men håper likevel han rekker å se noen episoder.

- Kanskje blir det et par episoder på flyplassen. Trailerne fra sesongen viser at det å holde på makta kan bli spennende nok.

Må begrense seg

Venstres leder Trine Skei Grande forteller at hun ligger syk med influensa og derfor allerede har sett den første episoden.

- Jeg ser for meg at jeg må lage noen regler for meg selv så jeg ikke ser alle episodene første dagen, sier Grande til adressa.no.

Popkulturell kapital

Anna Lian er tv-anmelder for Adresseavisen, for tiden med mammaperm. Hun tror politikerne kjenner seg igjen i spillet i serien.

- Serien er dratt enormt langt ut. Jeg tror ikke det sitter mange norske politikere med lik i skapene, men det er nok heller elementer og metoder fra spillet bak som fasinerer. Det er sikkert noe gjenkjennbart i det.

«House of Cards» gir også popkulturell kapital til meningsbærere som politikere, kultur- og mediefolk, tror hun.

- Jeg tror det er mange som har jobber der det foregår ting de ikke kan snakke om. Det er herlig å se en serie som handler om dette.

Også Lian har store forventninger til sesong 3.

- Forrige sesong var ekstremt tilspisset og kunne nesten ikke ha vært mer kynisk og drøy. Som seer har man en viss symapti for hovedpersonen, til tross for hans ondskap. Jeg er spent på hvordan de skal avslutte dette.

- Det er først og fremst en serie med en ekstrem dramatikk i politiske kulisser som er uvanlig fengende, sier Kristian Dahlberg Hauge, statssekretær (Frp) i Arbeids- og sosialdepartementet.
I forbindelse med avslutningen av sesong 2 av serien, ble Linda Hofstad Helleland (H) og mannen Trond Helleland (H) portrettert som Underwoods-paret Frank og Claire av magasinet Kamille. Foto: FAKSIMILE