I snart fem år har det norske produksjonsselskapet Flimmer Film vært opptatt av droner. «Drone» tar for seg CIAs hemmelige dronekrig, der unge gutter som er interesserte i dataspill rekrutteres til det amerikanske forsvaret for å fly droner.

USA må stilles til ansvar

- Jeg er bekymret over det tynne skillet det er fra å spille dataspill til å sitte og drepe mennesker på den andre siden av verden. Det var da jeg hørte hvordan dataspillinteresserte ble vervet til oppgaven, at idéen om dokumentaren ble født, forteller Schei.

Regissøren fra Trondheim mener drone-tematikken er en av de viktigste utfordringene vi står overfor i dag.

- USA setter et farlig eksempel for resten av verden med sin bruk av droner. Det er på høy tid at vi i Norge og resten av Europa stiller USA til ansvar for alle menneskene de henretter utenfor erklærte krigssoner, sier Schei.

Drone på Stortinget

Dokumentaren har allerede skapt debatt i internasjonale medier og vunnet flere priser, blant andre prisen for årets dokumentar på Cinema for Peace Award i Berlin. I går kveld hadde Drone premiere i regissørens hjemby under Kosmorama. På torsdag er det kinopublikumet i USA sin tur til å se den allerede godt omtalte filmen.

- Vi har fått mye oppmerksomhet, men vi får se hva det fører til politisk. Vi har vist filmen på Stortinget og vi har fått lovnader om at tematikken skal tas videre. For oss betyr det mye å ha støtte på hjemmebane når vi nå skal vise filmen i USA, sier Schei.

Hun er ikke redd før dokumentaren skal vises i USA, men hun er svært spent.

- Jeg ønsker at filmen vil bidra til å informere folk om hva som skjer og at den kan være med på å skape debatt. Vi håper å nå ut til et bredt publikum, både i USA og her i Europa.