Dokumentarfilm om satiretegnere låter ubehagelig godt timet. «CARTOONISTS - FOOT SOLDIERS OF DEMOCRACY»(Nova 2 kl.10) av Stephane Valoatto er en akutell og perspektivrik start på dagen. Den franske dokumentaren fra 2014 presenterer 12 satiretegnere fra store deler av verden, deres uttrykksform og situasjon på illustrerende vis.

En nordisk samtidsfilm som i beklemmende god grad pirker i nye maktforhold mellom Norge og Sverige er «SVENSKJÆVEL» (Nova 1 KL.14). Den svensknorske debutfilmen til Ronnie Sandahl utspiller seg i Oslo, rundt en ung svensk kvinne som ender som hushjelp og litt til for en velstående norsk småbarnsfar. Godt spilt, effektivt regissert og framfor alt godt sett. En film det vil bli snakket mye om framover.

Vanskelig samliv, følelser og klasse er forsåvidt tema også i «EXHIBITION»(Nova 3 kl. 19), men på helt annet vis. Filmen er laget av Joanna Hogg, en av de mest interessante nye stemmene i britisk film dette tiåret. Hennes tredje film skildrer et kunstnerektepar i et arkitekttegnet hus i London. I hovedollene i en kunstfilm som drama, er eks-musiker og forfatter Viv Albertine og kunstneren Liam Gillick.

Hvis du foretrekker bredere, mindre dvelende og mer følelsesmessig direkte film, er det bare å benke seg for «SELMA»(Nova 1 kl. 20). Ava DuVernays kraftfulle film om Martin Luther King jr.s borgerrettskamp fikk fortjent Oscar for beste sang. David Oyelowos fantastiske hovedrolle burde også gitt pris.