«Dette er en skandale! Spesielt for dere som er en privatskole,» sier en fortvilet Erna Solberg på starten av årets russerevy på KVT.

Det er krise på skolen. Russepresident Magnus er på kidnappet. Medelevene vil ikke få ham tilbake før russetiden er over.

Erna sender selveste Hercule Poirot til Tiller for å løse saken. Han slår seg sammen med visepresident Mona. De må finne Magnus før avgangselevene skal fremføre årets russelåt i Oslo Spektrum.

Intern

Det er en kreativ vri KVT-russen har gjort i årets russerevy. Den verdenskjente etterforskerens deltakelse er mer en rød tråd enn en viktig karakter i det komiske krimdramaet. Han høres mer enn han ses. Visepresidenten må fortelle ham om alt som har skjedd de siste ukene, som kan hjelpe ham i arbeidet med å løse gåten.

Det fleipes med ansatte og medelever, og ikke minst skolens kristne identitet. KVT-russen har ikke bare selvironi. De drar parodien på KVT mye lengre enn andre russerevyer.

Dermed er det en forholdsvis intern revy. Man får full uttelling hvis man kjenner skolen godt.

Hvem er den skyldige?

Knepet med krimgåten fungerer godt. Den er akkurat passe tydelig til at publikum blir elegant ledet fra den ene sketsjen til den andre.

Kan det være førsteklassingene som er sinte etter aksjonene? Vaktmesteren som skal statuere et eksempel etter at elevene har feilparkert og veltet noen søppelbøtter? Er det forskerklassen som vil teste Ebolamedisinen sin? Noen andre?

Svak andre akt

Første akt fungerer langt bedre enn den andre. Etter pausen presenteres flere mulige skyldige, men uten tydelige motiver. Dermed blir sketsjene unødvendige. De har også revyens klart svakeste tekster.

Russen burde ha droppet jentegjengen Krem, bertene som «trener» på 3T og fotballjentene, og heller slått det hele sammen til 75 tighte revyminutter uten pause.

Forskerklassen fortjener mye mer plass. Kanskje de burde ha stått for etterforskingen, som en gjeng powerpuffede madagaskarpingviner?

Ingen krise

«Sjakk matt» er alt i alt en fornøyelig forestilling. Russen fortjener applaus for herlig ungdommelig overmot. Det er ingen enkel oppgave å lage en revy med en tydelig narrativ.

Etter teppefall reiste skolens ansatte seg opp og ropte «bravo». En større kompliment kan en russerevy knapt få.

Erna Solberg trenger i hvert fall ikke bekymre seg. Det er ingen kreativ krise på private KVT.

KVT-russen fremførte årets russelåt. Foto: Anders Holstad Lilleng
Visepresident Mona og Hercule Poirot. Foto: Anders Holstad Lilleng