Bandet hans startet sin 2015-turné fredag kveld, og neste uke kommer de til Europa. En av de fire konsertene er på Nidaros Blues neste lørdag.

Bandet består nå av Cyril Neville, Bart Walker, Tyrone Vaughan, Charlie Wooton og Yonrico Scott, etter at to av de mest fremtredende mest fremstående originalmedlemmene, gitaristene Mike Zeto og Devon Allman har sluttet. Snedig nok er Devon Allman (sønn av Gregg Allman) erstattet av Tyrone Vaughan (sønn av Fab Thunderbirds-gitarist Jimmy Vaughan og nevø av Stevie Ray Vaughan)

Vi ringte Cyril Neville hjemme i Louisiana for å høre siste nytt før turnéstart. Han virker ikke synderlig bekymret over utskiftningene.

Mer dansbar - og dypere

– Gutta hadde solokarrierer de hadde lyst til å pleie, og det greit at de som ikke har fullt fokus på gruppa slutter. La dem gjøre sine soloalbum. det Royal Southern Brotherhood som gikk i studio i januar, er et fantastisk band og dette albumet er et av de beste jeg noen gang har vært involvert i. Vi har utviklet oss i alle retninger siden starten. Den er skikkelig dansbar, samtidig som den har et dypere tekstunivers, sier Cyril Neville, som har vært sterkt involvert i flere klassiske album, fra han begynte i the Meters på 70-tallet, en lang karriere med The Neville Brothers osv.

Alt lå til rette

– Når du har sterke låter, et veldig bra og samspilt band, verdens beste produsent og verdens beste studio, da ligger ting godt til rette, sier perkusjonist og vokalist Cyril Neville. Plata ble spilt inn i legendariske Fame studio i Muscle Shoals med Tom Hambridge som produsent, og får tittelen «No More Looking Back» når den utgis i slutten av mai.

– Vi kommer til å spille flere av låtene på det nye albumet når vi kommer til Trondheim. Setlisten er dramatisk forandret, sier Cyril Neville. Men noen av låtene fra bandets første album er selvsagt med i settet, og også et par låter fra Cyrils riktig fine soloalbum «Magic Honey» fra 2013. Selv om de har skiftet musikere, og låtutvalget er annerledes, ligger fortsatt bandets identitet i miksen av sørstatsuttrykk, fra New Orleans-funken som Cyril er eksponent for, til den mer bredbeinte bluesbaserte sørstatsrocken.

Avlyste forrige gang

Dette er andre gang Royal Southern Brotherhood står på plakaten på Nidaros Blues. For tre år siden trakk bandet seg, fordi Blues & Heritage-festivalen i New Orleans skulle hedre Neville Brothers samme helgen. Det var umulig å si nei til denne hederen i brødregruppens hjemby. Men denne gangen lover Cyril at bandet virkelig kommer, Nidaros arrangeres ikke lenger samtidig som festivalen i New Orleans.

– Neville Brothers har ikke spilt sammen siden 2012. Vi skal faktisk samles på Blues & Heritage-festivalen også i år. Men noe større gjenforeningsprosjekt eller nytt album ligger ikke i kortene i nær fremtid. Cyril har ikke tid til annet enn sitt nye hovedband. Tross utgivelse av soloalbum for to år siden, har han heller ikke tatt seg tid til å dra på soloturné. Royal Southern Brotherhood er livsblodet hans akkurat nå.

– Som den yngste Neville-broren er du vant til å være yngstemann i band du der med i. Hvordan føles det å være desidert eldst i Royal Southern Brotherhood?

Alder er bare et tall

– Alder er bare et tall, du er bare så gammel som du føler deg. Og jeg føler meg utrolig bra sammen med resten av gutta i bandet, sier Cyril Neville (66).

Royal Southern Brotherhood er hovednavnet på Nidaros Blues lørdag. Festivalen starter med konsert med Hans Bollandsås, Dr Bekken, Vidar Busk m-fl torsdag og ender i gospelkonsert i Vår Frue Kirke søndag med Ruthie Foster, Hans Theessink, Terry Evans og Melhus Soulchildren. Blant attraksjonene på Royal Garden hovedkveldene fredag og lørdag er Wilko Johnson, Ruthie Foster, Dana Fuchs, Theessink & Evans og Nine Below Zero.