Etter det norskspråklige «Beats By Rudebwoay vol. 2» og samarbeid med Shitrich og Diddaboy, gir nå tidligere Sørsia Gerilja-soldat Rudebwoay ut sitt første album med engelsktalende gjester. At en rap-legende som Kool G Rap gir en trøndersk produsent lyrisk håndsrekning, må sies å være en merkedag for norsk rap. Åpneren «Ride For Minez» er også blant de beste sporene på «Oxygen Mask» med sitt pene fløytekomp.

Problemet med «Oxygen Mask» er i mine ører at det i for stor grad preges av en forslitt «keep it real»-attityde, tidvis kan rappernes «ekte» framtoning virke viktigere enn å lage god musikk. Låttitlene forteller mye om den tilbakeskuende stemningen: Nevnte «Ride For Minez», «Buck Em Down», «Shut Ya Mouth», selv kulturtermen «Hip Hop» har fått navngi et av sporene.

Å ta inspirasjon fra fortida er ikke nødvendigvis galt, Joey Bada$$ er én artist som gjør dette solid og med populærkulturell relevans når han kopler boom bap-lydbildet med oppdaterte raps - like elegant fremstår ikke alle som slipper til på Rudebwoays skive. Et par av bidragsyterne kjennetegnes dessverre av en klam og påtrengende hang til å sitte fast 15-20 år tilbake i tid.

Når det gjelder produsenten selv, er det liten tvil om Rudebwoay klarer å fange stemningen han ønsker. «Give It All You Got» er et forfriskende møte med svært dyktige Reks, og når Copywrite får avslutte ballet med «Got The Shit Locked» presenteres vi for en instrumental geleidet av et lekkert vokalsample. Tidvis matcher også rappingen den stort sett solide produksjonen; det er i disse øyeblikkene «Oxygen Mask» er på sitt aller mest lyttervennlige.

Synes du all den nyere, trapinfiserte og sørstatsinspirerte rapmusikken som dominerer sjangeren i øyeblikket er slitsom, mens du drømmer deg tilbake til gullalderen på 90-tallet, er nok dette et album som absolutt vil falle i smak. «Oxygen Mask» er samtidig et album jeg tror har vært viktigere for Rudebwoay å lage enn det vil vise seg å være for den norske rapscenen.

Høydepunkt: «Got The Shit Locked»

Anmeldt av ALEXANDER ØVERÅS KARLSEN