– Vi kunne ønsket oss flere trønderske publikummere, men festivalen ble vellykket, sier Ingrid S. Holtar.

Hun er kortfilmfestivalens markedsførings- og gjestekoordinator og forteller om en rekke gjester som satte stor pris på mønstringen av 226 kortfilmer fra hele verden. Minimalen, som ble avsluttet søndag, solgte i år nærmere 2000 billetter, et litt lavere tall enn i fjor.

En rekke priser ble delt ut søndag. «Den lille døden», regissert av Simon Tillaas, fikk prisen som beste norske film og en pengepremie på 5000 kroner. Den forteller om ei ung jentes undrende møte med de voksnes verden og om hennes forhold til faren sin.

«The Bright Side» av Thomas Lind ble kåret til beste norske forfilm. Den blir vist på Trondheim kino i en måned framover.

I den internasjonale klassen, der folk fra internasjonale filmklubber satt i juryen, gikk «Xenos» til topps. Filmen er en dansk, britisk og gresk samproduksjon regissert av Mahdi Fleifel og fikk en pengepremie på tusen euro. Filmen skildrer situasjonen i et lite mannlig samfunn av flyktninger som har kommet til Hellas.

Fire unge filmskapere fra medielinja på Charlottenlund videregående skole fikk publikumsprisen i klassen for ettminuttsfilmer laget av de yngste. De fire er Ole Henry Snildalsli, Madekeine Bunæs, Ida Marie Eidem og Nathalie Schjerve Rønning.

Ettminuttsfilmen «Velkommen hjem, bror» laget av trondhjemmeren Finn Walther, en noe mer etablert filmskaper, fikk også en publikumspris.

– Festivalen er stolt av å ha vist fram det beste av norsk og internasjonal kortfilm det siste året. Vi har vist fram kortfilmens mangfold og mange muligheter. I tillegg har vi vist fire spesialprogram med eldre filmer og seminarer. Jens Assur har presentert sine filmer og vist at samfunnsengasjement så til de grader hører kortfilmen til. Filmene til Walerian Borowczyk og Bertrand Mandico har vist nye måter å se verden på gjennom fantasi og drøm. Anja Breien har vært til stede med fem av sine kortfilmer samt en mengde gode historier, sier Ingrid S. Holtar.

Beste norske: «Den lille døden», regissert av Simon Tillaas, ble kåret til beste norske kortfilm under Minimalen.