Linnéa Johanssons tegninger av superhelter i hverdagssituasjoner og tøffe prinsesser har tatt både Skandinavia og USA med storm. Nå har kunstneren fått bokkontrakt med Egmont Litor, et norsk forlag som særlig utgir barnebøker.

– De tok kontakt med meg, og i dag har vi kommet fram til at vi skal lage en tegnebok for barn, forteller Johansson, som vil tegne helt nye figurer til boka.

Nye figurer i alle former

– Jeg har tegnet Disney-figurer og superhelter, nå vil jeg gjøre en bok som er helt min egen. Jeg vil tegne korte barn, lange barn, barn som sitter i rullestol – alle skal være med.

Selv om tegneboka er for barn, er hovedmålet å påvirke de voksne.

– Målet med tegneboka er å få voksne til å lytte mer til barna. Jeg vil at voksne ikke skal være så fordomsfulle. Selv tenker jeg som et barn, sier kunstneren selv.

– Du la ut de første tegningene på Facebook i mars, nå skal du gi ut tegnebok – hvordan føles det?

– Det er utrolig kult og jeg føler meg veldig forberedt Dette kan jeg! Jeg har hatt dårlig selvtillit og vært usikker på om det var tegning jeg skulle drive med. Nå er det herlig å kjenne at man duger til noe.

Har fått enorm respons

Johanssons tegneeventyr startet en dag hun så at hennes tre år gamle sønn ville gråte, men kjempet imot tårene. Hvorfor? «Spiderman gråter ikke», svarte gutten hennes. Dermed tegnet Johansson sønnens forbilder i dagligdagse situasjoner; Batman som danser ballett og Spiderman som går på do.

– Jeg sto og vurderte om jeg skulle legge ut bildene på Facebook, og i dag er jeg så glad for at jeg gjorde det. Det virker som om det var et behov for dem, sier Johansson i dag.

For responsen lot ikke vente på seg. Flere internasjonale nettsider publiserte tegningene og kunstneren har fått mange tilbakemeldinger.

– Det var en mamma som skrev til meg at hennes barn går i den samme barnehagen jeg gikk i da jeg var barn. At tegningene nådde fram til min egen gamle barnehage synes jeg er heftig. Men den jeg husker best er ei jente som ville ha en tegning av en skallet prinsesse som hadde kreft. Ansiktet hennes da hun fikk den, det slår alt, sier 29-åringen er opprinnelig svensk, men kom til Trondheim for fem år siden. Her har hun stiftet familie, og i tillegg til eldstemannen på tre år, har hun en ett år gammel sønn.

Boken er klar i 2016

Nå starter arbeidet med tegneboka som skal være klar i løpet av 2016. Østerlie Kunst og Farve bidrar med tegneark og annet materiale, og Johansson skal jobbe i et atelier på Mercursenteret som hun får låne av Retusj. I startfasen av sin første tegnebok har hun allerede en ny bok i tankene, en tegnebok for voksne.

– Alle voksne går igjennom noen form for krise i løpet av livet. Her i Scandinavia er vi dårlige på å snakke om de store og vanskelige livshendelsene som for eksempel skilsmisser, sier Johansson, som mener at det å le er en fin del av legeprosessen. Hun ønsker å lage en tegnebok med ulike scenarioer slik at voksne kan fargelegge og le av sin egen situasjon.

– Når vi er deprimert vil vi ikke kjenne på ensomhet, men kjenne på at dette vil gå over og vi ikke er de eneste som er deprimerte. Da tror jeg det hjelper å kunne le av sine egne vanskeligheter.

Sønnen ville ikke gråte fordi Spiderman aldri gråter. Det fikk Johansson til å tegne sønnes forbilder i nye og hverdagslige situasjoner. Foto: MARIANN DYBDAHL
Linnéa Johanssons tegninger av superhelter i hverdagssituasjoner og tøffe prinsesser fikk stor oppmerksomhet både i Skandinavia og i USA. Kunsteneren skal tegne nye og egne figurer når hun nå gir ut tegnebok.