Tirsdag har hans dokumentar om den fatale konserten premiere under årets festival, nøyaktig 15 år etter, skriver Aftenposten.

- Dette er en ren fortelling om Tor, hans opplevelse den gangen, og om hvordan han prøvde å legge lokk på en svært traumatisk opplevelse. Men filmen snakker også med familiene til noen av de døde, og viser hvordan sorg tar tid og aldri helt forsvinner, og at det er ok, sier produsent Nynne Selin Eidnes.

Den katastrofale kvelden

Fredag 30. juni 2000 er en trist merkedag i Roskildes historie. Svært mange av festivalens omtrent 100.000 besøkende presser seg frem for å se grungerockerne Pearl Jam, på et regntungt og sleipt underlag. Trengselen foran scenen er enorm.

Tross mange oppfordringer fra både vokalist Eddie Vedder og arrangøren om å trekke tilbake, ender det i kaos. En katastrofe der ni menn blir klemt eller tråkket ihjel foran scenen.

Nå kommer en ny dokumentarfilm om ulykken, laget av danske Tor Nygård Kolding, som selv ble reddet ut i siste liten. Nine rocks vises for første gang på Roskilde tirsdag ettermiddag, på dagen 15 år etter.

– Det blir en fantastisk opplevelse for oss, for vi har alltid håpet på at filmen kunne vises nettopp her og på denne dagen. Nå som Roskilde Festival har bidratt så massivt til visningen, er det en av de sjeldne drømmer som går i oppfyllelse, sier Kolding til den danske nettavisen Gaffa.

Kolding vil selv være til stede under visningen på Rising-scenen, sammen med produsent Eidnes og Henrik Bondo Nielsen fra Roskilde. En hilsen fra Pearl Jam skal også leses opp.

Ingen stilt ansvarlig

Roskildes talskvinne Christina Bilde sier at man viser filmen for å ære de døde.

Nine rocks reflekterer over tapet og sorgen, samtidig som den hyller livet og fellesskapet i musikken. Derfor føles det helt riktig for oss å markere at det er 15 år siden ulykken ved å vise den. Vi viser den for å ære de ni som døde, og for å minne oss alle om hvor viktig det er at vi passer på hverandre, sier Bilde.

Etter ulykken i 2000 ble det gjort undersøkelser av politi og den danske statsadvokaten, men ingen ble stilt rettslig til ansvar. Likevel fikk arrangøren kritikk for usikkerhet rundt kommandolinjer, for å ha skjønt alvoret for sent, og for ikke å ha en skikkelig plan for å takle en slik ulykke.

I ettertid er publikumsområdene foran både Orange og flere av de andre festivalscenene sikret bedre, med gjerder og sluser som kontrollerer folkemengdene.

Klar for festival igjen

Regissør Tor Nygård Kolding er nå klar for å besøke festivalen igjen.

- På en våt sommerkveld i 2000 befant jeg meg plutselig i en kamp mellom liv og død. En stor gruppe mennesker veltet, og jeg var en av dem som ble fastlåst i en sammenfiltret bunke av kropper. Ni av dem som lå nederst døde, men jeg overlevde. Det er en opplevelse jeg aldri helt kan slippe. Den kvelden ble jeg voksen, og lærte hvor skrøpelig livet kan være, sier Kolding til den danske avisen BT.

Produsent Nynne Selin Eidnes mener at filmen er viktig.

- Ulykken er en viktig del av Roskildes historie, og ble en oppvåkning for alle festivaler om sikkerhet. Enda viktigere er at dette er en fortelling om den moderne mann, som ikke vet hvordan man behandler sorg og skyld i ettertid. Det er masse folk som for eksempel har vært i krigsområder og opplevd grusomme ting, som er forandret, men ikke vet hvordan man skal takle det. Tor brukte 12–13 år før han så en vennes bilder fra ulykken, og åpnet opp, sier Eidnes.

Nine rocks skal etter planen senere bli vist på filmfestivaler, og kanskje tv. Norske NRK skal nylig ha sagt nei til innkjøp av dokumentaren.