– Hele høsten blir en åpningsfest, sa kultursjef Jarle Førde da et høstprogram preget av både musikk, billedkunst og teater ble presentert på Stjørdals splitter nye kulturhus.

Flerbrukshus

Kimen kino åpner allerede om to uker, med tre kinosaler og egne klinesofaer i Dolby-salen. Før den offisielle feståpningen av Kimen kulturhus den 21. august, er det også mulig å få med seg Opera Trøndelags "Prins Orlofskys byggeball III", som innleder operauka 2015.

Til høsten satses det på et variert program i kulturhuset, med et bredt spekter av ulike kulturuttrykk med både amatører og profesjonelle. Totalt har huset ni scener og plass til totalt 2100 besøkende, og kultursjefen ønsker seg et regionalt kulturhus med presentasjon av både lokale krefter og gjester utenfra.

– Storsalen skal være en flerbrukssal, og på huset er det også mulig å kjøre flere arrangementer samtidig, fortalte han.

29. august vil Storsalen bli omgjort til galleri, og Maja Ratkje opptrer med lydkunst. Et samarbeid med bluesfestivalen på Hell setter sitt preg på huset 3.- 6. september. Stjørdal kulturskole vil også feire sin innflytting i det nye huset med forestillingen "Juballong", som involverer over 800 kulturskoleelever.

Rikholdig teaterprogram

Høstens teaterprogram på Kimen byr blant annet på Nord-Trøndelag Teaters oppsetning av "Folkehelsa" som vises fra 25. - 27. august, og forfatter Carl Frode Tiller er også med. Teateret setter også opp "Juvikfolket" av Olav Duun i oktober, mens Riksteateret bidrar med oppsetninger av "Karius og Baktus" og Ibsens "Samfunnets støtter". I tillegg blir det humorshow med Are Kalvø, som går av stabelen 11. november.

Opera Trøndelag trår også til med Andrew Lloyd Webber-musikalen "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat", og året avrundes med MGP juniors juleshow og Bugge Wesseltoft-konsert.

Nybrottsarbeid

På grunn av stor pågang, gir Åge Aleksandersen med Sambandet og TSO en ekstra konsert 1. oktober. De svenske popjazzerne i Bo Kaspers orkester gjester Kimen 1. november, og billetter legges ut for salg nå på lørdag. Arild Andersen Sekstett skal gjenskape jazzmagi denne høsten, mens ulike foredrag og lokale konserter planlegges som innslag til faste tider. Stjørdaling og produsent Terje Craig varsler om Gary Moore-tribute med ikke mindre enn ti lokale gitarister, og står også bak prog-konsert med både lokale band og tidligere Marillion-medlem FISH.

– Det er sju ganger så langt fra Trondheim og hit enn andre veien, men jeg håper også trondhjemmere kjenner sin besøkelsestid, sier Craig, og legger til at tilgang på et så bredt kulturtilbud er noe nytt for Stjørdal.

Han kaller det et nybrottsarbeid å få stjørdalingene til å komme på kulturarrangementer der andre enn familien opptrer. Kulturhusets markedsansvarlig Lene Fjellstad er enig:

– Jeg tror publikum på Stjørdal må oppdras litt. Vi tester dem også med litt smalere arrangementer i høst, sier hun.

Bredt tilbud: Markedsansvarlig Lene Fjellstad og produsent Terje Craig håper å oppdra publikum til å besøke det nye kulturhuset. Foto: Kristian Helgesen
Snart ferdig: Fremdeles jobbes det intensivt både i og utenfor det påkostede huset, men høstprogrammet er i alle fall klart. Foto: Kristian Helgesen