– Se på hverandre, ikke i kamera!

I en stue på Tiller i Trondheim er det stuvende fullt av barneskuespillere, ballonger, produksjonsstab og foreldre. Dagens opptak til Anja Skybakmoens ferskeste musikkvideo er scener fra en karnevalsbursdag, og 13 barn mellom fem og ti år er samlet foran filmkameraet.

Annerledeshet som tema

Musikkvideoen til låta «Echo» er ikke det første samarbeidet mellom Skybakmoen og regissør Aurora Gossé. Skybakmoen står også bak musikken til Gossés prisvinnende novellefilm «Vi som ser i mørket», en film som også er semifinalist i årets «student-Oscar», Student Academy Awards i Los Angeles.

Videoen som nå spilles inn blant annet på Tiller, bygger på temaet annerledeshet. Etter runder med idémyldring, dukket det opp en idé om et bursdagsselskap.

– I starten hadde vi ingen midler til denne videoen, og planen var å gjøre det helt enkelt. Men jo mer man jobber med noe, desto mer avansert blir det, ler Gossé.

– For meg handler «Echo» om å prøve å passe inn i en slags normal, noe som kan være litt vanskelig. Aller mest har jeg prøvd å beskrive i låten at det må være lov å skille seg ut, sier Skybakmoen.

Anti-jantelov

Artisten opptrer ikke selv i videoen til «Echo», men synes det er spennende å følge opptakene fra sidelinjen.

– Det er det proffeste jeg har vært med på noensinne, skryter hun.

Musikkvideoen gjenspeiler også hennes ønske om «anti-jantelov»:

– Hvis man hele tiden bare prøver å passe inn, tror jeg man kan miste noe av seg selv, bli bare et ekko av seg selv. Vi trenger mangfold, å se forskjellige ut og å tenke ulikt. Da tror jeg verden blir litt mer spennende, sier Skybakmoen.

Ungene i stua på Tiller er utkledde som prinsesser og superhelter, men ett av barna skiller seg altså ut: Blant prinsessekjolene i ulike farger står en sjuårig jente i elefantkostyme.

– I denne alderen begynner unger å påvirkes veldig av omgivelsene, poengterer regissør Gossé.

– Spring, Tobias. Litt saktere, Leah, instruerer regissøren, mens en røykmaskin suser ved døra. Det rettes på kostymer og elefantører, før det er tid for pause med klesskift og inntak av tomatsuppe.

Uforutsigbart

Under dagens opptak har filmskaperne lagt vekt på å skape kjente bursdagssituasjoner, for at ungene skal komme mest mulig naturlig inn i rollene sine.

– Alt blir mer uforutsigbart med en såpass stor gruppe barn, man vet ikke helt hva som vil skje. Det blir fort ekstra tagninger og mer improvisasjon, og av og til art by accident, bemerker produsent Håvard Gossé.

Ukens opptak avsluttes med nattfilming i Bymarka, av scener som utgjør en sterk kontrast til hendelsene under karnevalsbursdagen.

– Det er et håp på slutten, avslører Aurora Gossé.

Musikkvideoen «Echo» blir nummer to fra Anja Skybakmoens kommende album med samme navn. Den lanseres først i Tyskland og deretter i Norge i løpet av august.

Hovedrollen: – Gøy å spille sjenert elefant, mener Leah Sol Wetland Midtsand (7). Bak står produsent Håvard Gossé, Anja Skybakmoen og regissør Aurora Gossé. Foto: VEGARD EGGEN