- Når vi lager drama blir det hemmende å forestille seg alle konsekvenser og hvem som vil reagere hvordan. Vi har ikke gjort serien for å provosere det russiske folket eller den russiske ambassadøren, sier Erik Skjoldbjærg i et intervju med Aftenposten.

Russland har blitt tildelt rollen som aggressor, klager russerne

Les mer: Russland reagerer på norsk TV-serie

I den norske TV-serien Okkupert er Norge blitt okkupert av våre russiske naboer i øst. TV2-Serien som skal rulle over skjermen denne høsten, er blitt til etter en idé av forfatter Jo Nesbø, og tidligere har flere Russland-eksperter vurdert TV2s nye storsatsing som «destruktiv» og «forferdelig farlig».

I en uttalelse skriver Russland: «Selv om forfatterne av serien prøver å understreke at dette er et tenkt plott som ikke har noe med virkeligheten å gjøre, handler denne filmen om virkelige land. Dessverre er Russland tildelt rollen som aggressor.»

Ikke laget for å provosere det russiske folket

I den påkostede TV2-serien spiller Henrik Mestad hovedrollen som en Stoltenberg-aktig statsminister. Muligens er han en anelse mer idealistisk da han har gått til valg ved å fremme en alternativ energikilde på bekostning av olje og gass.

I serien reagerer russerne på dette med sterke sanksjoner, men virkelighetens reaksjoner har hovedregissør Erik Skjoldbjærg ikke forholdt seg til.

-Vi ville belyse hvordan nordmenn i dag vil reagere dersom vårt demokrati blir satt under press.

Skjoldbjærg: -Makthaverne har blitt flinkere til å fortelle

Skjoldbjærg som er en av flere regissører av serien på ti episoder tror den overveldende majoriteten av mennesker i alle kulturer ser forskjell på fiksjon og virkelighet.

Les mer: Adresseavisens filmanmeldleser

- Hovedutfordringen i dag er ikke at fiksjonen nærmer seg virkeligheten, men at makthavere har blitt flinkere til å bruke narrative virkemidler i presentasjonen av sin politikk. Hvordan siling av informasjon og misinformasjon brukes som definisjonsmakt er et undertema i Okkupert. Tittelen får en annen betydning når du ser serien. Er det en okkupasjon hvis våre styresmakter benekter at så er tilfelle? spør Skjoldbjærg.