Foto: ØYSTEIN LIE

Det viser et langvarig forskningsprosjekt utført ved universitetet i Florida. Totalt har 12 686 amerikanere blitt intervjuet fire ganger mellom 1979 og 2005.

Deltakerne ble spurt om deres syn på likestilling både i hjemmet og i arbeidslivet. Spørsmålene gikk blant annet på om det er kvinnens jobb å ta vare på hjem og familie og om det er mannens jobb å tjene pengene. Alle ble også spurt om inntekt, livssyn, utdanning og om de er hjemmeværende eller ikke.

Høyere lønn

Analysene påviste at mennene i undersøkelsen som selv mente de hadde en tradisjonell oppfatning av kjønnsroller, tjente gjennomsnittlig 8500 doller (nesten 50 000 kroner) mer i året, enn dem som selv mente at de var mer moderne.

- Mennesker som er mer tradisjonelle ønsker kanskje å opprettholde den historiske delingen mellom roller i arbeidslivet og hjemme. Vårt resultat viser at dette stemmer, sier forsker Timothy Judge ifølge www.scienceblog.com.

Motsatt for kvinner

For kvinner er det derimot helt motsatt. Tradisjonelle kvinner tjener i gjennomsnitt 1500 dollar mindre enn sine mer egalitære medsøstre.

- Disse resultatene viser at endringer i holdningene til kjønnsroller har en stor effekt på lønnsforskjellene, sier Judge.

Resultatene endret seg ikke nevneverdig når de ble kontrollert for faktorer som yrke, arbeidstid og antall barn.

Forskerne mener selv at det de har kommet fram til betyr at lønnsgapet mellom menn og kvinner ikke bare handler om økonomi.

- Psykologi spiller også en viktig rolle i dette. Politikken i landet vårt har handlet om likhet mellom kjønnene i flere tiår, men likevel jobber tradisjonelle kjønnsroller fortsatt imot dette målet.

Resultatene ble publisert i september-utgaven av the Journal of Applied Psychology.

Foto: ØYSTEIN LIE