– Jeg føler til tider at vi i sikkerhetsbransjen blir hengt ut som en gjeng forbannede idioter.

Kraftsalven kommer fra Odd-Ivar Gjersvik, daglig leder i Tsar Security Consult. Gjersvik har 20 års fartstid i sikkerhetsbransjen, og har ifølge eget utsagn vært involvert i 550 saker der ansatte har fått sparken etter å ha blitt avslørt som tyver.

Nå er han mildt sagt opprørt over påstander som er kommet fram i kjølvannet av politirapporten om private sikkerhetsselskaper som ble lekket til TV 2.

– Vi er blitt en nødvendig ressurs i samfunnet, og gjør ikke noe annet enn å selge vår kompetanse til privat næringsliv, raser han.

Fortrolig

På hjemmesiden går det fram at Gjersvik har utført oppdrag for Reitan-eide Rema 1000 og Narvesen.

Ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett har Tsar i minst ett tilfelle brukt fortrolige opplysninger som kan ha vært innhentet på ulovlig vis. Det skjedde da firmaet sjekket vandelen til de ansatte i forbindelse med en «sikkerhetsrevisjon» i Narvesen senhøstes 2003.

«I rapporten av 10.12.03 fremgår det at 7 av de ansatte har rulleblad i forhold til vold, narkotika og vinningskriminalitet,» heter det i dommen.

– Dersom dette kommer fra politiet, er det selvsagt helt uakseptabelt. Det er misbruk av fortrolig informasjon, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.

Etter det Adresseavisen har grunn til å tro, er minst én av sikkerhetsfolkene som deltok i revisjonen tidligere ansatt i politiet. Regiondirektør Hege Sanda i Narvesen bekrefter at selskapet fortsatt har et kundeforhold til et navngitt selskap drevet av en eks-politimann.

Ansatte overvåkes

Odd-Ivar Gjersvik har denne forklaringen:

– Det tror jeg må være en skrivefeil. Vi har ikke anledning til å sjekke vandel på noen.

Gjersvik sier han bruker vektere i sivil dersom det er mistanke om at ansatte stjeler.

Finner kontrolløren «bevis», blir medarbeideren bedt om å forklare seg i en såkalt sikkerhetssamtale. Adresseavisen vet at slike samtaler ble gjennomført i den omtalte saken i 2003.

– Det ble i hvert fall ikke utført av meg, hevder Gjersvik.

Må informere

Ifølge personopplysningsloven kan kontroll av ansatte foretas bare dersom medarbeiderne eller tillitsvalgte er informert i forkant. Gjersvik mener det er arbeidsgiverens ansvar å påse at loven følges.

Informasjonsleder Ove Magnus Halkjær i LO-forbundet Handel og Kontor kjenner ikke den konkrete saken, men sier han vet om andre tilfeller der sikkerhetsfolk har gjort grove overtramp.

– Min oppfordring til arbeidsgiver er at han i det minste gjør de ansatte oppmerksom på at han benytter denne type kontrolltiltak.

– Viktig for gode rutiner

Regiondirektør Hege Sanda i Narvesen mener bruk av private sikkerhetsselskaper er nødvendig for å etablere gode rutiner i butikkene.

– Vi jobber generelt med å forebygge svinn sammen med kjøpmennene, og bruker i noen tilfeller ekstern kompetanse for å etablere gode rutiner, sier Sanda til Adresseavisen.

Av og til er det kjøpmennene selv som engasjerer et sikkerhetsselskap. I andre saker er tjenestene bestilt av Narvesen sentralt, ifølge Sanda.

Også i den omtalte revisjonen i 2003 var formålet å etablere gode rutiner, og loven ble fulgt til punkt og prikke, hevder hun.

– Det informeres alltid om slike kontroller i forkant. I dette tilfellet ble det gjort i et personalmøte, sier Sanda.

– Hvordan forklarer du at det ble innhentet opplysninger om ansattes vandel?

– Det mener jeg kom som følge av samtaler med de ansatte.

– Har dere lov å spørre om det? Vandel er jo ikke relevant for arbeid i en kiosk?

– Vi spør aldri om det, men det kom fram som en konsekvens av arbeidet med rutinene, svarer Sanda.

Narvesen-direktøren sier det var Odd-Ivar Gjersvik som gjorde mesteparten av jobben, men at andre også kan ha vært involvert. Kundeforholdet til Gjersviks firma er nå avsluttet.

Det hersker usikkerhet omkring hvor enkelte aktører innen sikkerhetsbransjen får sin informasjon fra. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO