Førstkommende søndag skal fem nye artister innlemmes i Rockheims Hall of Fame, til tidløs heder og ære som bautaer i norsk musikkliv.

Musikk-kommentator Knut Schreiner, kjent som gitarist blant annet i Turboneger, har vært med i juryen som har kåret årets fem navn til Rockheims Hall of Fame.

For Adresseavisens lesere vil han hver dag skrive noen personlige ord om de fem artistene som står for tur i år.

Først ut er Jahn Teigen, 62-åringen fra Tønsberg, kjent for en mengde hitlåter, som «Mil etter mil», «Optimist» og «Min første kjærlighet».

Schreiner om Teigen:

«Hvor skal man begynne? Han er en del av oppveksten vår.

Selv som 10 år gammel gutt husker jeg man følte sorg over Teigen-Skorgan bruddet!

Han var en rå popstjerne på TV, den gangen man bare hadde én kanal.

På åttitallet sto han for en glad, utadvendt og fargesprakende stil som stod i kontrast til det politiske og seriøse søttitallet - ikke ulikt de generelle politiske svingningen i samtiden.

Senere har jeg opppdaget mye av musikken hans fra 70-tallet. Han er en utrolig vokalist og scenekunstner, en total artist.

Jeg har spilt med ham én gang, og det var i Petter Stordahlens bryllup i Marokko. Da var det en rekke norske stjernevokalister som sang.

Vi spilte «Min Første Kjærlighet» og «Mil etter Mil». Etter jeg så Teigen i aksjon, fikk jeg et nytt begrep om «karisma» - han hadde publikum i sin hule hånd fra første sekund, trengte ikke synge en gang!»

Viktige priser

Schreiner synes selv Rockheims Hall of Fame fyller en viktig funksjon i norsk kulturliv.

– Prisen må sees i sammenheng med det populærkultur-arkeologiske arbeidet institusjoner som Rockheim og Popsenteret i Oslo gjør. For etterkrigs-generasjonene og fram til i dag, har populærmusikk vært en sentral del av unge menneskers liv. Det er formet liv, identiteter, skapt viktig miljøer og satt sitt preg på hele samfunn. Mange har selv spilt i band eller vært fans. Jeg synes det er fint og viktig at denne kulturen blir tatt på alvor og videreført innenfor en museumsinstitusjon, sier Schreiner.

Hemmelige ingredienser

I forbindelse med seremonien i Palmehaven på Britannia førstkommende søndag, skal fem kapsler av syrefast stål fylles med musikk i form av iPoder, samt bilder og informasjon fra hver artist. I tillegg til en hemmelig ingrediens artistene selv velger.

Kapslene vil bli plassert på godt synlige steder rundt i Trondheim, etter et kort opphold til offentlig skue på Rockheim.

I fjor var det A-ha, Åge Aleksandersen, Alf Prøysen, Jokke og Valentinerne og Wenche Myhre som ble innlemmet i Rockheims Hall of Fame.

Juryen består, foruten Knut Schreiner, av Marit Larsen, Janove Ottesen, Larry Bringsjord, Marte Thorsby, Ivar Håkon Eikje og Petter Myhr.

Satt i juryen: Knut Schreiner har vært med på å plukke nye navn til Hall of Fame, og kommenterer dem i Adresseavisen.