Litteraturhuset i Trondheim har undertegnet en intensjonsavtale om kafédrift med restauranten To Rom og Kjøkken om kafedriften, forutsatt at litteraturhuset blir lagt til Huitfeldtgården.

– Vi har vært på utkikk etter en seriøs aktør som har lyst til å drive for et litteratur- og kulturinteressert publikum. Da To Rom og Kjøkken meldte seg syntes vi tankene de presenterte passet veldig godt sammen med det vi hadde sett for oss, forteller prosjektleder for litteraturhuset Silje Engeness.

Prosjektets styringsgruppe har pekt ut Huitfeldtgården som det beste stedet for et nytt litteraturhus, men rådmannen jobber fremdeles med flere alternativer, blant annet folkebiblioteket. Saken skulle opprinnelig behandles i kulturkomiteen i går, men er utsatt til 2. oktober.

– Vi har sagt at Huitfeldtgården er det alternativet vi ser på som mest interessant, men vi forstår at kommunen har en del andre forpliktelser og ser på flere alternativer, sier Engeness.

Kjenner lokalene

Daglig leder Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken forteller at han tente på ideen om å drive litteraturhusets kafé da han hørte at Huitfeldtgården var et alternativ. Planen er å skille ut et eget selskap som skal stå for det restaurantfaglige eid av Hildonen og Alexander Skjefte som også eier To Rom og Kjøkken.

– Huset har mange gode kvaliteter og jeg har servert i andretesajon der før ved noen anledninger. I tillegg synes jeg litteraturhuset er en god idé. Det er et stort miljø som har behov for å samles et sted, sier han.

Til gjengjeld var den kortreiste profilen til To Rom og Kjøkken som som gjorde at litteraturhusprosjektet fattet interesse for restauranten.

– Noe av det vi synes er fint med To Rom og Kjøkken er at de bruker kortreist mat og lokale leverandører så langt det lar seg gjøre. Det synes vi er en viktig del av profilen til det som skal være et trøndersk kulturhus.

Kokebøker og iscenesatt litterær mat

Engeness sier det har vært en prioritering å få på plass en god kafeaktør.

– I Oslo er kafeen en viktig suksessfaktor som bidrar til god økonomi. Når den går bra, går litteraturhuset bra. Får vi en god kafé fra dag én kan vi konsentrere oss om å legge et godt program for litteraturhuset.

Både Engeness og Hildonen er samtidig klare på at man også ønsker å gjøre hverander gode gjennom tett samarbeid. Hildonen forteller romfordelingen legger opp til at man skal kunne fungere i mange sammenhenger. Engeness understreker at man fortsatt er på idestadiet, men at man blant annet ser for seg muligheter for å kunne iscenesette littærer mat.

– Det er mye litteratur som har måltider i seg. Vi kan se for oss iscenesatte måltider fra ulike bøker. I tillegg kommer det lanseringer av bøker som har med matkultur å gjøre. I Oslo har man for ekspempel «Kok en bokorm» hvor en forfatter inviterer til måltid, sier Engeness.

Prosjektleder for Litteraturhuset Silje Engeness ser for seg en tett kobling mellom kafé og litteratur på det kommende litteraturhuset. Foto: Glen Musk
Daglig leder Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken synes litteraturhuset er en god idé. Foto: Mari Vold