Ifølge en fersk rapport kommer det frem at Bergen brukte 166 kroner mer per innbygger enn Trondheim på kultur og idrett i fjor.

Men hvis man sammenligner de rene kulturbudsjettene for 2012, og tar bort penger til idrett og kirke, er forskjellen enda større. Da viser det seg at Bergen brukte 360 millioner, mens Trondheim kun brukte 151 millioner til rene kulturformål.

–Jeg var ikke klar over at forskjellen var så stor. Det gir grunn til betydelig ettertanke. Tallene viser at prioriteringen har vært for svak, innrømmer leder i kulturkomiteen i Trondheim, Erling Moe (V).

En nasjonal stemme

Selv om Bergen bruker langt mer på de profesjonelle miljøene og investeringer i kultur og idrett, så er Trondheim foran når det gjelder kulturskole og bibliotek. Det er en bevisst og riktig satsing, mener Moe.

–Vi har en fantastisk kulturskole som skaper rekruttering, og det har vært gjort mye riktig på det overordnede plan. Samtidig må vi også vokse som kulturby for de profesjonelle, og bli en viktig nasjonal stemme, der må vi skjerpe oss rett og slett.

I forrige uke skrev Adresseavisen at Trondheim ikke har investert i et større kommunalt kulturbygg siden Olavshallen i 1989. I Trondheim har det i mange år vært en rekke prosjekter under planlegging, uten at det har blitt noe av.

– For mange sidespor

– Det har vært for mange sidespor og det har tatt for lang tid, men det skjer en del riktige ting nå. Jeg er helt sikker på at det blir tatt en beslutning på kunsthallen i løpet av året, og det blir forhåpentligvis også vedtak på storbyhall og utendørs konsertarena i 2013. Avant Garden sin flytting til Rosendal er også viktig, sier Moe.

– Hva tror du er årsaken til at Trondheim bruker så lang tid på å realisere slike prosjekter?

– Det er jo politikerne som har ansvar for det. Det har kanskje vært for lite guts, men det må det bli en endring på. En ting er at Bergen for lengst har gått forbi oss, men når en by som Stavanger også er i ferd med å gjøre det, så er det ikke bra, sier han.

Prioriterer breddekultur

Rapporten viser også at Trondheim gir penger til flere enn i Bergen, noe som medfører en langt mindre sum i snitt per lag og forening. I Bergen har man satset mer penger på færre aktører. Arbeiderpartiets gruppeleder, Sissel Trønsdal, vil ikke være med på at dette er en bevisst rødgrønn politikk.

– Nei, det tror jeg ikke har noen politisk sammenheng. Men prioriteringen av barn og unge og kulturskolene er bevisst. Vi ønsker en breddekultur, og det å bruke penger på kulturskole er et godt grep. Vi har tro på å bygge opp og fange interessen når barna er små, og synes satsingen på barn og unge er viktigst.

Trønsdal sier at det rødgrønne flertallet i byen har valgt å prioritere eldre og skoler, fremfor kultur, og mener det er et riktig valg.

–Man kan ikke få alt på en gang. I Bergen står skolene nærmest til nedfalls, så man må se dette i sammenheng. Men det er klart at vi tar på alvor at vi skal ha et godt kulturtilbud for våre innbyggere, og det at vi er nominert til beste kulturkommune er et godt bevis på at vi også har det, sier hun.

– Hvor er Trondheim?

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes mener Trondheim har mistet sin posisjon på det nasjonale kulturkartet.

Det konservative meningsnettstedet Minerva publiserte i forrige uke en lengre artikkel som sammenlignet kulturlivet i Trondheim og Bergen. Der er NRKs profilerte kulturkommentator Agnes Moxnes en av flere kulturmenere som påpeker at Bergen har rykket fra Trondheim som kulturby.

– Fra mitt ståsted i Oslo er det Bergen som er kulturbyen som betyr mest og som vi bruker mest tid på. Gjennom blant annet Festspillene, Carte Blanche og Mediedagene har de vokst inn i vår bevissthet, utdyper Moxnes til Adresseavisen.

– Hvor er Trondheim på kulturkartet?

–Ja, hvor er Trondheim? Det virker som byen mangler den pulsen som Bergen har, og som jeg som trønder selv vet har vært der. Det skjer sikkert mye, men Trondheim får ikke den samme oppmerksomheten som Bergen, sier Moxnes.

Sliter med å få nasjonal omtale

Til Minerva bruker hun blant annet Olavsfestdagene og Festspillene i Bergen som eksempel.

Hun peker på den nasjonale oppmerksomheten Per Boye Hansen fikk da han gikk av som festspilldirektør. Moxnes ser ikke for seg at det samme ville skjedd i Trondheim.

– Når Randi Wenche Haugen nå gir som sjef for Olavsfestdagene, får hun neppe samme omtale. Festspillene i Bergen er et landemerke, og jeg vil tro Olavsfestdagene er fullstendig klar over at Bergen får til noe de selv ikke klarer, sier hun til Minervanett.no.

–Vi i Olavsfestdagene synes dette er en interessant refleksjon. All honnør til Bergen som får velfortjent oppmerksomhet og som har jobbet godt i mange år med å få dette ut. Vi mener at også Olavsfestdagene har et interessant program som fortjener nasjonal oppmerksomhet, så vi får bare jobbe på videre, sier Haugen.