De meteorologiske rammene var ikke de aller beste for den 53. jazzfestivalen i rosenes by, men publikum møtte likevel fram i imponerende antall under streetparaden gjennom Storgata før åpningen

I åpningstalen la kulturminister Hadia Tajik (Ap) vekt på at Moldejazz borger for kvalitet og har blikket den rette veien: Opp, fram og utover.

– Tross sine 53 år er det en festival som er ung til sinns, sa Tajik.

– Stor betydning

Hun pekte på at Moldes renommé som eksponent for kvalitet har hatt stor betydning for norsk jazz, som av mange oppfattes som et episenter for europeisk jazz.

Jan Ole Otnæs gjennomfører nå sin 12. og siste festival som sjef for Moldejazz før han tiltrer som leder av Nasjonal jazzscene i Oslo. Otnæs har som festivalsjef vært nøye med at jazz og annen improvisasjonsmusikk skal være bærende for Molde-festivalen. Likevel har det vært åpenhet for at sjangergrenser kan krysses så lenge det ikke går ut over kvaliteten.

Bryan Ferry med orkester gjør sin eneste konsert i Skandinavia i Molde og er blant navnene Moldejazz har høyt på plakaten.

Otnæs sier til NTB at han er mest spent på pianisten Jason Moran, som er årets Artist in Residence. Han skal holde flere konserter sammen med ulike musikere i løpet av de seks dagene festivalen varer. Under åpningskonserten mandag kveld fikk publikum høre Jason Moran – «in my mind» med trioen Bandwagon og fem håndplukkede norske musikere.

Været avgjør

Billettesalget har, ifølge Otnæs, ikke vært så verst. Han opplyser at det er solgt 13.000 billetter på forhånd. Været kan være avgjørende for hvordan sluttresultatet blir.

– De siste årene har vi opplevd at folk i større grad kjøper billetter sent. Da blir været avgjørende for oppslutningen om utekonsertene. Det har også vært en internasjonal trend med nedgang i billettsalget på jazzfestivaler. Den siste Roskildefestivalen var for eksempel ikke utsolgt, sier Otnæs.

For Moldejazz har det vært nedgang i billettsalget siden 2009 da det ble solgt 34.000 billetter. I fjor var billettslaget nede i 26.000 og regnskapet endte med underskudd.

Mange festivaler

Også andre norske jazzfestivaler sliter. Det er nå 31 store og små jazzfestivaler i Norge. Festivaltettheten har nok sitt å si for at det er blitt tøffe år både her og der, mener Otnæs.

Anders Eriksson overtar som ny sjef for Moldejazz fra 7. oktober. Eriksson sier til NTB at han vil lage både jazzfestival og folkefestival, på jazzens premisser.

– Jeg ønsker å gå bredt ut, uten at kvaliteten reduseres, sier Eriksson.

Han er enig med Otnæs i at en jazzfestival må satse på å spisse sitt særpreg. For Moldejazz er det i tillegg viktig å bidra til nyskaping. (©NTB)

Det var kaldt og det var vått da Jazzfestivalen i Molde ble åpnet mandag. Foto: Per Tormod Nilsen/NTB scanpix