– En ordre betyr mer enn følelser, sier dobbel-agenten Katja (Zeta-Jones) i «RED 2». Hun er et nytt og gåtefullt innslag i veteran-laget som bød på bra underholdning i actionkomedien «RED» (2010). Her er førsterekka Bruce Willis, John Malkovich og Hellen Mirren, to eks-agenter (Frank og Marvin) og en skarpskytter (Victoria) i en utrolig sterk kombinasjon. «RED» står for «Retired, Extremely Dangerous», og trioen lever opp til det; dessuten er humoren på plass.

Drivkraften er en uro i eks-agentenes fredfylte pensjonistliv; de savner spenning, angst og action; spesielt en infernalsk velopplagt Malkovich spiller ut denne lengselen etter gamle dagers utfordringer. Willis kan virke nesten uinteressert, men lar seg rive med, også fordi en uberegnelig partner (Sarah, ypperlig spilt av Mary-Louise Parker) provoserer ham.

Intrigen (elegant formidlet fra en tegneserieroman) sørger alltids for at det blir action, noen av kampscenene overdrives til det absurde – gjerne dandert med tørrvittige kommentarer. Vi noterer både rutinegrep og noen nyheter i de obligatoriske forfølgelsesscenene under letingen etter Nattskyggen; det er et storpolitisk hvepsebol våre antihelter roter seg inn i. Det hadde fort blitt trettende hvis det ikke var for god innsats fra et velopplagt skuespillerteam i selvironisk lune. David Thevlis lager litt malplassert en herlig vinsnobb-parodi, mens superveteranene Anthony Hopkins og Brian Cox i småroller er ren bonus.

Dramatikk: Det brenner i bakgrunnen, men det er ett av de mindre problemer trioen (fra venstre) Mary-Louise Parker, Bruce Willis og John Malkovich kommer ut for i «RED 2».