– Dette er stort, ingen tvil om det. En så sentral plassering i en Disney-film er litt av internasjonal døråpner, sier en spent Frode Fjellheim, som har jobbet omtrent dag og natt de siste ukene i forkant av innspilling av låten sammen med Disneys mannskap i Øra lydstudio mandag kveld.

– Vi er beæret over å ta del i en av de store Dinsey-produksjonene, sier dirigent Tove Ramlo-Ystad i Cantus.

– Ekstra spennende er det å delta med norsk musikk i en film som er direkte inspirert av vår egen kultur. Det er en musikkarv som vi selv kanskje lett overser, men som ute i verden oppfattes som unik. Det er artig er både komponist, dirigent og kor er fra Trøndelag, konstaterer Ramlo-Ystad.

Stavkirker og Nidarosdomen

Mange av de klassiske Disneyfilmene er varianter av kjente eventyr, og «Frozen» eller «Frost» som blir den norske tittelen, er ikke noe unntak. Utgangspunktet er H.C. Andersens eventyr «Snødronningen». Men Disney-staben dro ikke til Danmark, men Norge for å hente inspirasjon. Det ble etablert en produksjonsgruppe ledet av Mike Giaimo, som også hadde tilsvarende ansvar på «Pocahontas».

Gruppen var i Norge en uke våren i 2012. I promomaterialet som Diney har sendt ut kan en tydelig se konturene av Borgund stavkirke og Bryggene i Bergen, men Nidarosdomen skal også ha gitt inspirasjon til filmen. Amerikansk premiere er om drøye to måneder, og filmen er klar for julemarkedet i Europa.

Fant låten på cd

Ikke bare norsk natur, men også landets kultur og mytologi interesserte filmskaperne og med seg tilbake til USA hadde de et anseelig mengde bakgrunnsmateriale til videre studier av norsk kultur. Blant annet kjøpte de en bunke norsk musikk. Blant cd-ene var Cantus-albumet «Norwegian Voices» - der de bet seg merke i førstelåten, som er en joik. For en måneds fikk låtens komponist Frode Fjellheim en overraskende telefon fra sitt amerikanske noteforlag Boosey & Hawkes.

Levd et internasjonal liv

– Opprinnelig var joiken skrevet for Cantus, som har spilt den inn i flere versjoner. Men den har begynt å leve sitt eget liv. Jeg bodde en periode i New York og fikk da kontrakt med noteforlaget Boosey & Hawkes for flere korverk. Men det var spesielt «Eatnemen Vuelile» som slo an. På Youtube finnes klipp av joiken utført av kor fra både USA og New Zealand, sier Frode Fjellheim.

LES HELE INTERVJUET I LØRDAGENS ADRESSEAVISEN

Storsatsing: «Frozen er inspiert at H.C,. Andersens eventyr «Snødronningen». "FROZEN" (L-R) HANS and ANNA. ©2013 Disney. All Rights Reserved. Foto: Disney