Olav Luksengård Mjelva gjorde storeslem under lørdagens Folkelarmprisutdeling på Riksscenen i Oslo, skriver Aftenposten. Folkelarm er folkemusikkens svar på bransjefestivalen Bylarm, og ble i år delt ut for sjuende gang.

I kategorien Åpen klasse mottok Unni Boksasp Ensemble prisen for platenKvite fuglar, hvor Mjelva har bidratt, og i kategorien Tradisjonelt samspill vant duoen Rydvall/Mjelva for Isbrytaren.

Og den gjeve hedersprisen Årets folkemusikkartist? Olav Luksengård Mjelva.

I sin begrunnelse skrev juryen blant annet at 30-åringen fra Røros «viser at det er mulig å tillegne seg stilforståelse fra mer enn sitt hjemdistrikt, samtidig som han på en sjelden måte kombinerer det å være en strålende solist, med å kunne være en lojal medspiller i et musikalsk felleskap, der andre har hovedrollen.»

To Spellemannspriser

- Dette kjennes veldig bra, sier Luksengård Mjelva til Aftenposten kort etter pristildelingen.

Felespilleren synes det er veldig artig å få de to plateprisene, men legger selvfølgelig ikke skjul på at det var hedersprisen som overrasket mest.

- Den kom uventet og brått på. De andre prisene var jeg nominert i, så man kunne jo håpe, men Årets folkemusikkartist hadde jeg ikke turt å håpe på engang. Prisen betyr veldig mye, det er en anerkjennelse for alt jeg har gjort de siste årene, totalbildet. Det viser at det er noen som setter pris på det, sier Luksengård Mjelva.

30-åringen har mottatt Spellemannsprisen to ganger i klassen folkemusikk (2009 og 2010), men dette er første gang han mottar Folkelarmprisen.

«De mange prosjektene han deltar i og  er en viktig del av, dekker et bredt musikalsk spekter, og hans musikalske uttrykk spenner fra det rent lyriske via det dansbare og drivende, til tunge grover», skriver juryen videre.

Etablert i 2005

Tidligere vinnere av Årets folkemusikkartist er blant andre Grim Moldestad, Hallgrim Hansegård, Valkyrien Allstars og Gabriel Fliflet. Folkelarmprisen deles ut hvert år i forbindelse med Folkelarm, et bransjetreff og folkemusikkfestival for den norske og internasjonale folke- og verdensmusikkbransjen. Treffet og prisen ble etablert i 2005.

I klassen Solo var det Hauk Buen med albumet Hauk Buen 80 År - Tjugedalaren: Myllarsåttar 1933-2013 som vant, mens dobbeltskiven og artistsamlingen W - Musikk av Hans W Brimi tok prisen i Dokumentasjon.

Under følger hele listen over kategorier og nominerte, vinnerbidragene er uthevet:

Solo

Tron Steffen Westberg - Gammelpols (Ta:lik)

Hauk Buen - Hauk Buen 80 År - Tjugedalaren: Myllarsåttar 1933-2013 (Sylvartun Folkemusikk)

Linda Gytri – Umbra (Lærdal Musikkproduksjon)

Tradisjonelt samspill

Jorun Marie Kvernberg / Øyvind Sandum - Tidens løsen (Ta:lik)

Brødrene Sandum – Møyllmål (Ta:lik)

Rydvall/Mjelva - Isbrytaren (Grappa)

Åpen klasse

Gjermund Trio Larsen – Reise (Grappa)

Unni Boksasp Ensemble - Kvite fuglar (UBE)

Blått gådn - Blått gådn (Ta:lik)

Dokumentasjon

Sandén-Warg/Berglund/Rydberg /Lund/Gorse - Schodsbergs notebok (Ta:lik)

Polka med støyt - Valsaspel frå Hardanger (Kvarts)

Div art / Brimi, Hans W. - W - Musikk av Hans W Brimi (Grappa / Heilo)