Den første gangen jeg lo under «Jackass Presents: Bad Grandpa» tok jeg meg i å titte meg over skulderen i en ellers fullstendig tom kinosal, som om jeg var redd for at noe skulle se meg. For er det ikke flaut å le av Jackass nå? I 2013? Det er over 15 år siden Johnny Knoxville først rettet filmkameraet og peppersprayen mot seg selv. Det er så lenge at jeg lurer på hvor mye av bestefar-fremtoningen hans som fortsatt er silikonmaske, og hva som eventuelt bare er en eldet, men evig prepubertal gærning.

Men selv om Knoxville nok vil henfalle til det infantile med jevne mellomrom til den dagen han kjører en handlevogn lastet med skorpioner og gummipeniser i graven, viser han tegn til modning. I «Bad Grandpa» finnes det ting man kan le av uten å skamme seg.

Alt er rammet inn med manus og en overbyggende historie, samtidig som tilfeldige, lamslåtte og provoserte tilskuere brukes aktivt. Resultatet blir at filmen skjener frem og tilbake mellom spillefilm og skjult kamera-show. Det fremstår nesten friskt og originalt, til man kommer på at Ali-G gjorde det samme før Jackass i det hele tatt var et konsept. Knoxville var banebrytende med noe dårlig, nå er han sent ute med noe bra. For en mann som har basert karrieren sin på dårlige ideer er det likevel imponerende å benytte seg av en såpass god en, stjålet eller ei.

På sitt beste er filmen både lattervekkende og spiss. Som i en bitende parodi fra innsiden av en missekonkurranse for barn, og i et barnefordelingsdrama spilt ut foran en motorsykkelgjeng dedikert til beskyttelse av mishandlede barn (bare i Amerika).

Knoxville klarer sjelden å trekke tilskuerne videre inn i historien. Det gjør at scenene leverer på sjokkverdi heller en improvisasjonsteater. Det er også en hel del som aldri kommer i nærheten av å være morsomt, og når én og en halv time oppleves som for lenge spørs det om materialet forsvarer en spillefilm. Summen blir allikevel middelmådig, det er langt over gjennomsnittet for Johnny Knoxville. Om det fortsetter sånn, tenk hva mannen vil levere når han er blitt 86 på ordentlig.