Det knyttet seg på forhånd spenning til om Solstad skulle få prisen for slektskrøniken «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895», en roman som har fått svært blandede kritikker. Men juryen valgte en poet – Ruth Lillegraven for diktsamlingen «Urd». De to andre nominerte titlene i denne klassen var også diktsamlinger.

– Viktig pilar

Den gjeve æresprisen gikk overraskende nok ikke til en forfatter, en oversetter eller et forlagsmenneske, men til folkebiblioteket.

– Årets vinner er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere. Vinneren er blitt omtalt som del av kulturlivets grunnmur og en viktig pilar i et fungerende demokrati, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

Dette er nok en pris som varmet den ferske kulturministeren Thorhild Widvey (H), som var kveldens prisutdeler. Da hun la fram endringene i kulturbudsjettet tidligere denne måneden, var det nettopp med en lovnad om å satse på folkebibliotekene. Blant annet har den nye regjeringen satt av drøyt 12 millioner kroner til å utvikle bibliotekene som uavhengige debattarenaer og møteplasser.

Det har bare skjedd én gang tidligere at æresprisen ikke er tildelt en person. Det skjedde i 2004 da NORLA – Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet fikk prisen. I fjor gikk prisen til forfatter Knut Faldbakken.

Tegneserie om Munch

Prisen for beste sakprosa gikk originalt nok til en bok i tegneserieform – Steffen Kvernelands «Munch».

– I «Munch» forteller Steffen Kverneland på uærbødig vis historien om vår største maler. Kvernelands utgangspunkt er en rekke utvalgte sitater fra Edvard Munch og hans samtidige. Disse får han i tale på en helt særegen måte med sine fortolkende tegninger, som svært ofte legger seg tett opp til Munchs egne bilder, skriver juryen.

Om Ruth Lillegravens «Urd», som vant den skjønnlitterære prisen, heter det blant annet at den «er en lyrisk-episk diktbok med vidt spenn, langbølget rytmikk og flerstemt poesi. Gjennom 64 tittelløse, nummererte, presise og vâre enkeltdikt organisert i fem deler, skildrer Urd livet og livsinnholdet til to kvinner med et hundreår og flere generasjoner mellom seg.»

Brynjulf Jung Tjønn vant Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok med «Så vakker du er», mens prisen i åpen klasse, som i år var faktabøker for voksne, gikk til «Norsk etymologisk ordbok» av Yann de Caprona.

Brageprisene har vært delt ut siden 1992 av stiftelsen Den norske Bokprisen. Prisene har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. Årets priser ble delt ut under en festforestilling i Dansens Hus i Oslo.