- Prisen på 1 320 000 kr inkludert omkostninger er den høyeste som er oppnådd på auksjon i Norge i år. Dette er også den nest høyeste prisen som er betalt for et verk av kunstneren Jens Johannessen, noe som plasserer ham i toppsjiktet blant norske samtidskunstnere, forteller auksjonarius Hans Richard Elgheim.

Egen klasse

Johannessen ble født i Orkdal og vokste opp i Selbu, og er blant annet utdannet ved det som da het Kunstskolen i Trondheim. Elgheim beskriver kunstnerens malerier fra rundt 1970 som noe av det ypperste innen skjæreteknikk.

- Det som ble lagd både før og etter dette tidspunktet er også er av god kvalitet, men mange av hans verk fra 1970 har en helt egen prisklasse, sier han.

Selv om Elgheim forventet at maleriet skulle selge godt, er han gledelig overrasket over prisen det faktisk kom opp i.

- Interessen for Johannessens kunst er dessverre fallende, men det er typisk for kunstmarkedet som helhet at når de beste bildene kommer frem i lyset så gjør de generelle tendenser til skamme, sier han.

På linje med Nerdrum og Melgaard

Det var fire budgivere som kjempet om kunstverket, tre på telefon og en person i salen. Rekorden et Jens Johannessen-maleri har blitt solgt for er tre millioner, noe som skjedde tidlig på 2000-tallet, og mandag fikk vi altså en nykommer på andreplass.

- I Norge er det vel bare Odd Nerdrum og Bjarne Melgaard som kan vise til slike salgspriser, forteller Elgheim. Han mener likevel det er vanskelig å si om dette vil påvirke øvrige menneskers interesse for kunstneren.

- Men det er klart at det gir en beskjed til markedet om at Johannessens verk fra 1970 fins det kjøpere som ønsker seg, sier han, men kan ikke røpe hvem kjøperen på mandag var.

- Jeg kan si så mye som at kunstverket forblir i Norge, avslutter Elgheim.