At det var Deafheaven som skulle ende opp med å toppe denne lista, var jeg rimelig sikker på allerede da jeg hørte plata for første gang i juni. Sjeldent har et album grepet meg så umiddelbart og oppsummert så mye av det som fascinerer meg med musikk. Det var også første gang jeg hørte en så vellykket og kompromissløs sammensmeltning av svartmetall, post-rock og shoegaze, sjangre det har blitt lekt med siden årtusenskiftet. Resultatet er en metal-plate å drømme seg bort til. Den er sylskarp, desperat og melankolsk – men også inderlig vakker.

Hør spilleliste med smakebiter fra alle platene i Spotify-spilleren til høyre eller direkte i Wimp eller Spotify.

Passende var det også at denne endte opp med å toppe en ellers schizofren liste. Med kun blås, elektronikk og trommer befant eksempelvis Yodok seg milevis unna det meste som har med metal å gjøre, men ga samtidig ut den tyngste og mest atmosfæriske plata jeg hørte i år. Samtidig skar Touché Amore nesten fullstendig ut i emo-land mens Cult of Luna lekte litt med dubstep.

Se derfor litt bort ifra overskriften. Dette er hard breddemusikk, og det meste her bør kunne fascinere de fleste med vide musikalske preferanser.

Hard rock og metal 2013:

1. Deafheaven: Sunbather

2. Altaar: Altaar

3. Yodok: Yodok #2

4. Celestial Bloodshed: Omega

5. Obliteration: Black Death Horizon

6. Touché Amoré: Is Survived By

7. Cult of Luna: Vertikal

8. Windhand: Soma

9. Throne of Katarsis: The Three Trancendental Keys

10. Altar of Plagues: Teeth Glory and Injury

Lista er valgt ut av MARTIN ANFINSEN