10 nominasjoner til «American Hustle» og ni hver til «12 Years A Slave» og «Gravity» angir favorittfeltet etter at årets Oscar-nominasjoner ble offentliggjort. Det var omtrent som forventet. Overraskelsen er at Coen-brødrenes nye film, «Inside Llewyn Davis» ikke ble nominert til noen av de gjeveste prisene.

De norske linjene

Det ble ingen helnorske nominasjoner i år. Den knallsterke dokumentaren «The Act Of Killing» er for så vidt en norsk co-produksjon som fortjent ble nominert. Disney-filmen «Frost» har norsk inspirasjon og flott norsk musikk av Frode Fjellheim, framført av Cantus. Filmen ble nominert som beste animasjonsfilm, og sangen «Let It Go» av filmens amerikanske komponistpar ble nominert til beste originalsang.

Liv Ullmanns tyske film «To Liv» nådde ikke helt opp til finalen i beste ikke-amerikanske film. Der sikret danskene seg nok en gang plass, fortjent også med Thomas Vinterbergs «Jakten» inspirert av Bjugn-saken. Danskene fikk dessuten en nominasjon for beste kortfilm for Anders Walters «Helium».

Den nye gullgutten

De ni filmene som er nominert til beste film deler de fleste av de mest prestisjetunge nominasjonene mellom seg. Det er ingen store overraskelser blant dem, men det er en overraskelse og forbigåelse at Coen-brødrenes herlige film fra musikkmiljøet i New York tidlig på 60-tallet, «Inside Llewyn Davis» ble snytt for nominasjon for spill, film og regi.

Den får først norsk kinopremiere siste helg i februar, rett før Oscar-prisene deles ut 2.mars. Det samme gjelder David O.Russells krimdrama «American Hustle» som har fått flest nominasjoner. Russell er i ferd med å bli Oscar-akademiets nye gullgutt. Han sikret åtte nominasjoner og pris til Jennifer Lawrence for fjorårets originale romantiske komedie «Silver Linings Playbook». Han preger altså som en av ganske få filmskapere gjennom historien utdelingen to år på rad.

Sjelden banebrytende vinnere

Om det blir glossy krim, brutalt slavedrama eller Sandra Bullocks filmferd i verdensrommet som tar flest priser er vanskelig å si, men siden både «12 Years A Slave» og «Gravity» er banebrytende filmer og Oscar sjelden belønner slike, kan «American Hustle» slå best hos de som skal stemme.

I skuespillerklassene er konkurransen knallhard, særlig blant kvinnene. Cate Blanchett i Woody Allens «Blue Jasmine» og Sandra Bullock i «Gravity» fortjener favorittstempel, men Meryl Streep, Judi Dench og Amy Adams gjør at det sjelden har vært sterkere heat blant kvinnene. Herreklassen er ikke mye svakere, med Matthew McConaughey(«Dallas Buyers Club»), Chiwetel Ejifor(«12 Years A  Slave») og Bruce Dern(«Nebraska») som favoritter.

Kommer «Nebraska» til Norge?

Sett med norske øyne er det grunn til å håpe på at velfortjent nominasjon for beste film, beste regi, beste mannlige hovedrolle, beste kvinnelige birolle og beste manus til Alexander Paynes «Nebraska» sørger for at den kommer på norsk kino,

Den finfine roadmovien med Bruce Dern i sin beste rolle som surrete gammel mann på tur tilbake til hjembygda med sin sønn, er en perle av en film, som foreløpig ikke er sikret norsk kinodistribusjon. Det vil være en liten skandale om en av årets beste amerikanske filmer ikke kommer på norsk kino, fordi den ikke har unge stjerner, ikke er en såkalt storfilm, men en fin liten en, med en voksen, menneskelig historie.

Om Oscar-nominasjoner og mulige priser sørger for at den kommer på norsk kino likevel, er det grunn god nok til å glede seg over årets nominasjoner.

Matthew McConaughey og Bradley Cooper er begge nominert til Oscar i «American Hustle»
David O.Russell. Foto: NTB scanpix