Direktør Pontus Kyander ved Trondheim Kunstmuseum går kraftig i rette med Fremskrittspartiet i museets vårprogram.

«Nasjonalistpartier – som Frp – er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet. Som en syre etser de bort vår sjel og vår respekt for andre –dersom disse «andre» tilfeldigvis skulle trå på samme mark som oss.», skriver Kyander.

Denne karakteristikken av partiet reagerer Frps regjeringspartner, Høyre, på. Tirsdag kveld ringte kulturminister Thorhild Widvey (H) til styreleder Rasmus Brodtkorb i Museene i Sør-Trøndelag (Mist) med krav om en redegjørelse.

– Statsråden ville vite om dette var det offisielle synspunktet til Mist. Det er det ikke. Det er uheldig at Kyander trakk inn ett, konkret politisk parti i kunstmuseets vårprogram, sier styreleder Rasmus Brodtkorb.

Kulturministeren ønsker ikke å kommentere samtalen hun hadde med Brodtkorb. Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet bekrefter imidlertid at det har vært kontakt mellom statsråden og styrelederen i Mist.

– Etter at Kulturdepartementet tirsdag ble kontaktet og gjort oppmerksom på saken, ble det tatt en kontakt på embetsnivå med administrerende direktør Suzette Paasche. Kulturministeren snakket dessuten med styreleder ved Mist. Telefonen ble tatt for å bringe på det rene fakta i saken, skriver Gjørtz i en epost til Adresseavisen.

- Et helvetes leven

Selv om telefonen fra Widvey til Brodtkorb bare skulle være faktasøkende, var det ikke slik den ble oppfattet av Mist-direktør Suzette Paasche. Senere tirsdag kveld sendte hun en sms til museumsdirektør Pontus Kyander:

«Hei, vet ikke hva du har gang i, men nå har du klart å få satt i gang et helvetes leven. Statsminister og kulturminister har ringt styreleder. Og jeg har fått tlf fra kulturdept. Det vises til at du har kalt Frp for nasjonalistisk parti. Og det kommer på trykk i morgen. Trodde vi var enige om at du skulle unngå dette frem til du slutter. Du får det på CV og det bidrar ikke akkurat til å styrke museet. Unødig!», skrev Paasche til Kyander.

Avtroppende direktør Pontus Kyander stiller seg svært undrende til at hans synspunkter om nasjonalisme og Frp skal skape furore.

– Det jeg skriver er ikke spesielt alvorlig eller oppsiktsvekkende. Det handler om nasjonalisme generelt, der jeg –mellom to tankestreker –har satt inn Frp som et eksempel på et nasjonalistisk parti. Utsagnet inngår i en argumentasjon. Jeg har skrevet og jobbet med nasjonalisme i lang tid, og man kan bare være uenig om man ønsker det, sier Kyander – relativt uanfektet av protestene som er kommet fra Frp.

Kritisk til innblanding

Kyander er imidlertid sterkt kritisk til at det han skrev utløste telefoner fra regjeringskvartalet til Trondheim.

– Jeg legger til grunn det jeg har fått beskjed om fra mine overordnede, at kulturministeren og statsministeren har tatt kontakt for å korrigere meg. Når altså kulturministeren personlig løfter røret og henvender seg til styrelederen i Mist, som henvender seg til min sjef, som henvender seg til meg, er det jo en offisiell henvendelse. Om et forord! Det er ikke det jeg har skrevet som er problemet, problemet er jo at statsråden vil redigere et synspunkt fra lederen i en fri kulturinstitusjon, sier Kyander.

- Ville bare ha ro og fred

Kyander er også kritisk til at museumsledelsen i Trondheim bare har snudd seg og videresendte kritikken fra statsråden.

– Mist må etter dette gå gjennom sitt forhold til sine uttalte målsetninger om å være modig, inkluderende, selvstendige og troverdige. Hvilke av disse ordene er gyldige. Skal vi bytte til føyelige, tilpasningsdyktige og inkluderende når det passer, spør Kyander – som bedyrer at hans forord på ingen måte har vært et «planlagt oppgjør med museumsledelsen, Trondheim eller Norge».

– Nei, nei, min eneste plan var å avslutte i ro og fordragelighet.

Leder Suzette Paasche i Mist beklager at hun feilaktig skrev til Kyander at statsministeren også tok kontakt.

–Angrer ikke på tonen

– Jeg misforsto og trodde statsministeren var involvert. Det stemmer ikke, sier Paasche.

Paasche er ikke vant til at departementet ringer om kunstmuseets utstillingsprogram.

– Det er uvanlig, sier hun.

Hun angrer ikke på tonen hun brukte overfor Kyander i tekstmeldingen.

– Jeg mener i hovedsak at det er et internt anliggende hvordan jeg formulerer meg til Kyander. Men jeg er hans leder og jeg syns det er innenfor min rett å spørre ham på denne måten. Videre vil jeg ikke kommentere min dialog med ham.

SMK avviser innblanding

Ved Statsministerens kontor (SMK) ble det i går kveld bestemt avvist at statsminister Erna Solberg på noe vis skal ha engasjert seg i forordet til Trondheim kunstmuseums vårkatalog.

– Statsministeren har ikke ringt noen. Ingen har ringt på vegne av statsministeren, sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved SMK.

Statssekretær Julie Brodtkorb, også ved SMK, er søster av styrelederen Rasmus Brodtkorb i Mist. Hun avviser også at hun har vært inne i sakens realiteter.

– Men tirsdag kveld fikk jeg spørsmål fra kulturministeren om telefonnummeret til min bror. Det fikk hun. Så ringte jeg min bror og sa at han måtte være tilgjengelig for henne. Men hva det skulle snakkes om, visste jeg ikke på dette tidspunktet, sier Brodtkorb.

Dette er tekstmeldingen kunstmuseets direktør fikk av leder Suzette Paasche i Mist tirsdag kveld. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen