– Det gikk flere år før jeg forsto hvor drøyt utsagnet faktisk var, sier Anita Halmøy Wisløff. I dag er hun bookingagent og medeier i Atomic Soul Booking.

To ganger søkte hun på stillingen som booker på Studentersamfundet i Trondheim, i 2004 og i 2005. Begge gangene var det ifølge Halmøy Wisløff hovedsakelig menn som ansatte, og begge gangene fikk en mann jobben.

Nå, ti år senere, er hun en erfaren og vellykket bookingagent og medeier i Atomic Soul Booking.

I en kronikk i Aftenposten fredag tar hun et oppgjør med den ubalanserte kjønnsfordelingen i musikkbransjen. Hun føler ikke at det er høyde for å ta opp denne problematikken internt.

– Drøyt utsagn

– Det har tatt nesten ti år å klare å systematisere alle opplevelser, tanker og erfaringer. Og som jeg skriver i kronikken, det har også noe med å gjøre at det tok litt tid å «tørre». Jeg har vært redd for å bli oppfattet som sutrete, og jeg har vært opptatt av å være «en av gutta». Nå har jeg distansert meg ganske greit fra akkurat dét, og det er en god følelse å si det man mener høyt, sier Halmøy Wisløff.

Da hun fikk høre begrunnelsen, tenkte hun: «åja, okay. Det er vel sikkert sant, det».

– Det gikk flere år før jeg forsto hvor drøyt utsagnet faktisk var. Man så veldig opp til personene som fylte de «viktige» posisjonene, så uansett om 21 år gamle meg hadde forstått hva dette overtrampet innebar, så hadde jeg nok ikke turt å si fra om det. Det gjør meg ganske trist å tenke på, sier hun.

Selvforsterkende sirkel

Av erfaring ser hun at spesielt blant aktører som jobber med pop- og rockemusikk, er det en skjev kjønnsfordeling. Tall fra kontaktdatabasen til Atomic Soul viser at ti prosent som jobber med festivaler er kvinner, i klubber og studentersamfunn jobber det ni prosent kvinner. Mens i landets ledende bookingbyråer er det kun ansatt fem prosent kvinnelige bookingagenter.

Halmøy Wisløff tror en av grunnene til at kulturlivet har en så ubalansert kjønnsfordeling, nettopp er at det ikke har vært gjort noen ordentlige grep for å endre på det.

– Det er en selvforsterkende sirkel: man er vant til at det er en mann som booker, og dermed kan man lettere se for seg menn i stillingen. Den sirkelen må aktivt brytes. Likestilling på andre felt har ikke nødvendigvis kommet av seg selv, og det tror jeg ikke kommer til å skje i musikkbransjen heller. Jeg ønsker meg en sterkere politisk vilje fra dagens regjering, for det er mye som kan gjøres.

–Tenk aktivt over kjønnsbalansen

At bransjen rydder i sine egne rekker, har hun gitt opp. Hun tror begrunnelsen hun fikk, også kunne vært gitt i dag.

– Selv om argumentet ikke blir direkte avlevert til søkeren, som i mitt tilfelle, er det nok fremdeles en faktor som blir diskutert, eller tenkt. Bevisst eller ubevisst, sammen med andre faktorer, selvfølgelig. Noen burde telle gjennom antall nåværende og tidligere bookere på Samfundet og UKA, da tipper jeg det blir en temmelig grei skjevfordeling mellom kjønnene, sier hun.

Ettersom Studentersamfundet og Uka er en rekrutteringsanstalt for musikkbransjen, oppfordrer hun de arrangerende gjengene på huset å aktivt tenke over dette.

– Man skal ikke lene seg tilbake og tenke «men vi hadde jo en kvinnelig booker for 3 år siden, så da har vi gjort vårt». Det er en klassisk forsvarsposisjon å innta, sier Anita Halmøy Wisløff.

Her kan du lese hele kronikken på Aftenposten.no.

– Ønsker kjønnsbalanse

I dag er det to personer som jobber med booking til Storsalen i Studentersamfunnet. En kvinne og en mann.

– Vi ønsker at det skal være en kjønnsbalanse. Fordi det skaper godt miljø, og det kan hende at det har en innvirkning på det som bookes, sier avtroppende sjef for Studentersamfundet, Øyvind Lunke.

Han mener at ingen som hadde søkt på en jobb på Samfundet i dag, kunne fått servert dette jobbavslaget som Halmøy Wisløff fikk.

– Det er veldig trist og uprofesjonelt, og er ikke sånn jeg opplever Samfundet, sier Lunke.

15 prosent jenter

Da Adresseavisen dekket valget av ny UKE-sjef, kom det fram at over en tidsperiode på ti år har kun 15 prosent av de som har stilt til valg, vært jenter. Da uttalte likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik at utviklingen i likestillingslandet Norge går saktere enn mange tror.

– Under overflaten er det fortsatt flest menn i ledende posisjoner. Det ser vi blant annet i børsnoterte selskaper, blandt ordførere, rådmenn og så videre, hvor åtte av ti er menn, sa Ørstavik og mente det var positivt at hele fire kvinner stilte til valget om ny UKE-sjef i år.

– La oss håpe at de «rocker» litt med statistikken i 2014. Forandringer skjer smått om senn.

Senere samme dag ble det klart at Gjertrud Holde Kjøstolfsen (22) fra Bærum ble den nye UKE-sjefen.

–Det er veldig trist og uprofesjonelt, og er ikke sånn jeg opplever Samfundet, sier avtroppende sjef for Studentersamfundet, Øyvind Lunke.