Det tørre vinterværet skal være årsaken til at orgelet nå ikke fungerer.

- Slik jeg har blitt orientert av vår faste organist, så er orgelet blitt ødelagt av støv utenfra, sier Lars Sperre, kapellan i Ilen menighet.

- Støvet er virvlet opp av den sterke vinden som har vært til tider. Det har ført til at sand- og støvkorn har trengt seg inn i lukene i hovedtårnet og helt inn i orgelet, forklarer presten.

Stumme toner

Per Holm som var organist under søndagens gudstjeneste fikk da også store problemer.

- Ja, dette er ikke lett å spille på, sier Holm og trykker ned flere tangenter som ikke gir fra seg en eneste lyd, sier Holm.

- Hvis det blir ille nok så må vi bruke flygelet i stedet for orgelet. Det er mange som forventer at de skal høre orgelmusikk når de er i kirka, selv om det er en grei erstatning å høre på et flygel, sier Sperre.

En konsert som var planlagt førstkommende uke er avlyst på grunn problemene. Ilen kirke har også tidligere hatt utfordringer med orgelet på grunn av grusplassen på utsida. I tillegg har det i lang tid vært et storstilt gravearbeid like ved kirka.

Kan ramme tv-gudstjenester

- Det er en større utfordring at vi skal ha tv-gudstjenester fra Ilen kirke i påska. Vi er plukket ut til å være årets kirke for tv-gudstjenester over hele Norge. Gudstjenestene skal overføres på NRK, og da er det klart at orgelet bør være reparert og i tipp-topp stand, sier kapellanen i Ilen menighet.

Det haster med andre ord å få alt i orden.

- Nå er vi i mars og gudstjenestene skal være i midten av april. Vi har tatt høyde for å bruke orgelet på de tv-sendte gudstjenestene. Det har også NRK, så vi må få gjort noe raskt, avslutter Sperre.

Se og hør orgelet i videoen ovenfor.