Søm kirke, som Kjell Nupen selv utsmykket i 2004, var tirsdag fylt opp med venner og kolleger som tok et siste farvel med den kjente kunstneren.

Like før klokken 13.30 ble kisten båret ut av kirken. To av dem som bar, var Kjell Nupens nære venner Bjørn Eidsvåg og Magne Furuholmen, skriver fevennen.

Bak kisten kom familien og kongeparet.

- Sterk og viktig mann

- Dette er bare trist. Kjell Nupen var en sterk og viktig mann i mitt liv. Hans epoke er over. Nå går vi inn i en hverdag som er tyngre. Jeg kommer til å savne latteren, sier Bjørn Eidsvåg til Fædrelandsvennen.

De to har hatt et nært forhold i mange år.

- Han er en av dem som har stått meg nærmest de siste 20 årene. Han var kompromissløs som kunstner. Da stengte han alle ute og kunne være inne i atelieret i lang tid, sier artisten.

- Fantastisk kunstner

Kulturminister Thorhild Widvey var også til stede i bisettelsen. Hun mener bisettelsen bar preg av at Kjell Nupen var en anerkjent og verdsatt kunstner.

- Vi har mistet en fantastisk kunstner som har gjort gode inntrykk på mange. Han har stilt ut mange verk i Norge og utlandet, og var en veldig allsidig kunstner. Vi sitter igjen med Nupen-blått, en blåfarge som har inspirert mange, sier Widvey.

Bentein Baardson, administrerende direktør ved Kilden, mener seremonien i Søm kirke var verdig og vakker.

- Den var inderlig og rørende, kommenterer Baardson, og minnes at de traff hverandre unge da begge ville bli kunstnere.

- Men Kjell sa at jeg måtte begynne på teaterskolen, noe jeg gjorde. Kjell ga meg et puff i ryggen. Jeg har mange gode minner fra Kjell, og er glad for at vi ble kjent, sier Baardson.

Dronningen elev av Nupen

Bisettelsen startet klokken 12.00. Tre minutter tidligere ankom kong Harald og dronning Sonja kirken. De ble tatt imot av tidligere domprost Dag Nordbø, som forrettet etter ønske fra Nupens familie.

Dronning Sonja var Nupens mest kjente elev, og sammen med kunstner Ørnulf Opdahl fungerte Kjell Nupen som mentor for dronningen.

Tidligere A-ha-medlem Magne Furuholmen holdt minneord i kirken. Det samme gjorde Rasmus Urwald.

Nupens nære venn Bjørn Eidsvåg sang i kirken. Også Annbjørg Lien, Øyvind Staveland, Oscar Danielson, Iver Kleive og Knut Reiersrud stod for musikalske innslag, mens Helge Torvund og Paal-Helge Haugen leste dikt.

Fullsatt kirke

I bisettelsen var også kulturminister Thorhild Widvey til stede. Kronprinsesse Mette-Marits mor, Marit Tjessem, samt kunstnerne Per Fronth, Unni Askeland og Ørnulf Opdahl deltok også.

Det samme gjorde Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn, rådmann Tor Sommerseth, kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Kristiansand kommune og fylkeskultursjef Anne Tone Hageland i Vest-Agder.

Kjell Nupen fikk like før jul en alvorlig kreftdiagnose, men fortsatte sin kunstneriske produksjon helt til det siste, samtidig som han fikk behandling ved lindrende enhet på Sørlandet sykehus.

Han døde onsdag 12. mars, 58 år gammel.

Kjell Nupens nære venner Bjørn Eidsvåg og Magne Furuholmen var blant dem som bar kisten ut av Søm kirke. Alle foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN
En fulsatt kirke tok farvel med kunstner Kjell Nupen.
Sammen med kunstner Ørnulf Opdahl fungerte Kjell Nupen som mentor for dronning Sonja. Bildet er tatt i Nupens atelier på Hånestangen. Både dronning Sonja og Ørnulf Opdahl var til stede i bisettelsen. Foto: TORSTEIN ØEN