– Vi er veldig godt fornøyd. Nå blir Urbanski med oss fram til 2017, sier TSO-direktør Roar Leinan. Den hittil gjeldende kontrakten utgår i 2015.

Selv oppholder Urbanski seg for tiden i Wien og Berlin, opptatt med andre oppgaver. For få uker siden føyde han Norddeutscher Rundfunks (NDR) symfoniorkester i Hamburg til sin etter hvert lange og prestisjefylte liste over orkestre han har faste oppdrag hos, og 25. mai dirigerer han for første gang Berliner Philharmoniker.

Tilfører sterk energi

Mye har skjedd siden Krzysztof Urbanski overtok som sjefdirigent i Trondheim i 2010.

– Han var knapt 28 år da han begynte ved TSO, og på disse fire sesongene har han lyktes godt med å sette sitt preg på orkestret og måten det framstår på overfor publikum, sier Roar Leinan. –Han har brakt med seg en sterk energi inn i konsertene, noe som også publikum tydelig merker og setter pris på.

– TSO har kanskje også gitt Urbanski noe?

– Ja, og han sier selv at han trives godt sammen med orkestret. Som ung dirigent bygger man seg opp et repertoar, og dette har Urbanski gått inn i med stor iver og nysgjerrighet og ja, blodsmak i munnen. En del har han fått prøve for første gang her, og i dette ligger nok en del av energien, svarer Roar Leinan. –Samtidig har han fått god oppbakking her hos oss, noe som har vært med på å legge fundamentet for karrieren hans. Han er glad i å se resultater og stiller store krav til både orkestrets og egne prestasjoner. Derfor understreket han overfor oss at hvis han skulle fornye kontrakten ut over 2015, ville det være fordi han har tro på orkestret, og på at han kan bringe det videre. Med andre ord, at TSO er riktig sted for ham å være.

Bratt karrierestige

Krzysztof Urbanskis karriere har tatt av mens han har vært TSOs sjefdirigent. Derfor er TSO i selskap med orkestre som Indianapolis Symphony Orchestra der han er musikalsk leder, Tokyo Symphony Orchestra der han er gjestedirigent og nå også NDR i Hamburg. Foruten Berlinfilharmonikerne debuterer han også med Chicago Symphony Orchestra. I nær framtid skal han til London Symphony Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic og Münchner Philharmoniker. I tillegg er han reengasjert til Los Angeles Philharmonic, Philharmonia Orchestra i London, Wiener Symphoniker, Oslo filharmoniske orkester og radiosymfoniorkestret i Helsingfors.

På turné igjen

Roar Leinan mener en slik rask karriere som Urbanskis krever nøye overveielser av ham. –Han har arbeidet meget hardt, og det er ikke noe rart om han merker at han må tenke gjennom hvordan han skal prioritere mellom orkestrene. For oss er det artig at Urbanski har funnet at han vil være her i ytterligere to år, sier Leinan, som antyder at det ligger turneer og venter for TSO og Urbanski.

– I august skal TSO til Polen og spille ved Chopin-festivalen i Warszawa. Vi spiller fire konserter med Urbanski i den forbindelse. I tillegg ser vi for oss et mindre prosjekt i ikke altfor fjern framtid. Dessuten blir det i de neste to årene ganske sikkert rom for en større turné, noe i likhet med den vi gjennomførte til Tyskland, Østerrike og Polen i fjor høst, røper Roar Leinan.