Den 67. utgaven av filmfestivalen i Cannes åpnet i dag med pressevisning av åpningsfilmen «Grace Of Monaco», hvor Nicole Kidman spiller Grace Kelly i perioden fra hun gikk fra å være en av verdens største filmstjerner midt på 50-tallet, til samlivstrøbbel og politisk renkespill den første perioden som prinsesse i Monaco.

Filmen ga det kritiske Cannes-publikummet mulighet til å leve opp til sitt rykte, men hånlig latter underveis og piping og buing etterpå, uten tilløp til applaus. Det fikk derimot hovedrolleinnehaver Nicole Kidman da hun entret pressekonferansen etterpå. Så er det heller ikke mest hennes feil at filmen visuelt sett er en klisjé og dramatisk er en såpeopera.

Lunken og fiendtlig respons

Filmen er regissert av franske Olivier Dahan, som fikk Oscar-suksess med Edith Piaf-filmen «La Vi En Rose» i 2007. Det gjør han neppe med denne, som foruten lunken eller fiendtlig respons fra det internasjonale kritikerkorpset har fått Monacos førstefamilie til å gå ut mot filmen, med Graces sønn Albert i spissen.

På spørsmål om hva hun synes om at etterkommerne av kvinnen hun spiller boikotter premieren i Cannes og har kritisert filmen offentlig, svarte Kidman slik i dag:

- Gjort med kjærlighet

- Det er trist, filmen er ikke ondskapsfull mot familien mot Grace eller Rainier. Det er mye fiksjon, filmen tar dramatiske friheter. Jeg skjønner at de vil beskytte moren og faren. Det respekterer jeg. Filmen er gjort med kjærlighet for begge, og deres kjærlighetshistorie, sa Kidman, som sa hun ikke har vært i en så kostymebevisst film siden «Moulin Rouge».

- Ville du gitt opp din karriere for kjærlighet? spurte en journalist på pressekonferansen.

Gift med countryprins

- Ja, jeg ville det. Kjærlighet er kjernefølelse. Da jeg vant Oscar hadde jeg ikke det i livet mitt. Det var den mest intenst ensomme perioden i mitt liv. Jeg håper jo på både profesjonell og personlig lykke, sa Kidman og fortalte at det var lett å identifisere seg med Grace Kelly.

- Jeg forstår henne. Jeg har likheter med henne i mitt liv. Jeg giftet meg ikke med en prins, da, sa hun og høstet latter fra pressekorpset.

- Jo, kanskje jeg giftet meg med en countryprins, sa Kidman og siktet til countrystjerne Keith Urban. Og dermed kom hun nok bedre fra møtet med pressen på verdenspremieren på hennes nye film i Cannes, enn filmen gjorde. Den kommer på kino i Trondheim neste uke.

Foto: BENOIT TESSIER, Reuters
Foto: Joel Ryan, Ap