Moskus, onsdag kveld:

Håkon Mjåset Johansen, Jonas Kullhammar, Ingebrigt Håker Flaten

Tredje juli spiller trommeslager Håkon Mjåset Johansen fra Trondheim, bassist Ingebrigt Håker Flaten fra Oppdal og den svenske saksofonisten Jonas Kullhammar sammen med Chick Corea på Kongsberg Jazzfestival.

Onsdag kveld holdt de tre førstnevnte en strålende «oppvarmingskonsert» på Moskus. De prøvde ut musikken som skal få sin urframføring på Kongsberg. Det vi hørte, tyder på at jazzfestivalpublikummet har en opplevelse i vente.

Håkon Mjåset Johansen, som fikk den prestisjetunge DNB-prisen på Kongsberg i fjor, har sydd sammen et overraskende og vitalt repertoar som spenner fra en vuggesang han vokste opp med, til frie improvisasjoner.

Det vi hørte på Moskus, var mer modernistisk, eller avantgardistisk, enn musikken Corea er kjent for, så det blir interessant å høre om han lar seg integrere i dette lydbildet, eller om han drar det i en annen, streitere retning.

De som hadde funnet veien til Moskus, fikk uansett oppleve tre av Skandinavias fremste jazzmusikere. Jonas Kullhammar er en gudbenådet saksofonist og leverte en serie sterke soloer uten at han stjal showet fra sine to kolleger.

For Håker Flaten og Mjåset Johansen var like sentrale musikere denne kvelden. Begge har utviklet seg langt de siste årene. Begge spiller med en voldsom energi, samtidig som de tar vare på musikaliteten, melodiøsiteten og klangvariasjonen som både bassen og trommene kan by på.

Trommeslagere sitter sjelden i sjefsstolen, men Håkon Mjåset Johansens generalprøve foran konserten i Kongsberg viste at han fikser den jobben godt.