Han tok plastisk kirurgi for å bli «hvit», levde i et oksygenkammer for å oppnå evig liv, eide elefantmannens skjelett, hadde apekatt som bestevenn og tivoli i hagen. Han ville være som Peter Pan og foretrakk barns «selskap». Mytene og påstandene om Michael Jackson er endeløse – og lever videre, fem år etter at tragedien var et faktum 25. juni 2009.

– Det er amerikansk sensasjonspresse av verste sort som har blåst opp slike rykter og påstander. De har ikke hatt noe å si for Michaels popularitet blant hans virkelig fans, sier Marius Wærhaug Madsen, redaktør for nettsiden til Norges offisielle Michael Jackson fanklubb.

– Hadde reservasjoner

Skandaler til side: Det er musikken som har gjort ham kjent, og fans over hele verden markerer dødsdagen onsdag, blant annet i flere byer i California, Washington D.C., Barcelona og Haag. Og betimelig nok kom for noen uker siden albumet «Xscape» – med tidligere innspilte Michael Jackson-sanger som aldri er blitt utgitt. En del av materialet var nærmest bare låtskisser, som en rekke produsenter har snekret sammen i nye, tidsriktige versjoner.

Blant bidragsyterne er den norske produsent-duoen Stargate, som raskt havnet på Billboards 2. plass.

– Jeg hadde masse reservasjoner til å begynne med. Jeg tenkte at det var litt skummelt å blande seg inn i dette, men med en gang jeg hørte låten var det bare: Dette betyr ingenting – dette må verden få høre, uttalte Stargates Tor Erik Hermansen til VG i forbindelse med plateutgivelsen.

Pengeproblemer

Hva slags inntekter den siste platen vil generere, er umulig å vite, men summene vil havne på toppen av de 600 millioner dollarene (over 3,5 milliarder kroner) som Jackson har generert etter sin død, ifølge AP.

Da han døde 50 år gammel av medikamenter injisert av legen Conrad Murray, etterlot Jackson imidlertid et finansielt kaos. Den skandaleombruste Neverland-ranchen, med eget tivoli, eksotisk dyrepark og en enorm bolig, var fraflyttet og forfalt.

En rekke kostbare rettssaker, forlik, samt en svært luksuriøs livsstil for Jackson og hans familie, skal ha ruinert popstjernen. Visst nok var han så «fattig» på slutten at hans nærmeste ansatte i perioder ikke fikk lønn.

Dette er i alle fall påstander framsatt i boken «Remember the Time», hvor livvaktene Bill Whitfield og Javon Beard forteller om en desperat mann på flukt fra kreditorer, mediene og fans. Blant annet skal telefonselskapet AT & T ha krevd et depositum på 30.000 kroner for å selge ham ny mobiltelefon, skriver de i boken.

Konspirasjonsteorier

Men slike historier blekner sammenlignet med hvilke konspirasjonsteorier som har blomstret i kjølvannet av Jacksons død. Blant de villeste er at kongen av pop slettes ikke er død. Det hele var iscenesatt for at han skulle slippe unna pågående kreditorer og ta del i den uunngåelige karriereoppsvingen som et «mystisk» dødsfall ville medføre – fra sitt skjulested i Mexico. Personen som ble funnet var i realiteten en dødssyk Michael Jackson-imitator, hevdes det.

Men også Michaels søster Latoya har bidratt til å så tvil om omstendigheten rundt dødsfallet. Hun hevder broren ble drept av mektige personer i musikkindustrien.

– Michael fortalte meg at han fryktet noen ville drepe ham. «De» hadde full kontroll på hvem som kom og gikk, hvem han fikk snakke med og så videre. Legen Conrad Murray er bare en syndebukk, uttalte Latoya på The Joy Behar Show.

Som om ikke dette er nok, så finnes det også en teori om at Latoya og Michael faktisk er samme person. (©NTB)