Exclusive: Jazzgitarist John McLaughlin holder konsert på Dokkhuset 29. november. Foto: Andrea Palmucci

Den engelske jazzgitaristen og komponisten John McLaughlin, mest kjent som grunnleggeren av fusionbandet Mahavishnu Orcestra, holder konsert på Dokkhuset i Trondheim 29. november.

Det er Trondheim Jazzfestival som har fått den anerkjente musikeren til byen, og daglig leder, Ernst Wiggo Sandbakk, legger ikke skjul på at han er stolt over bookingen.

–Hvis du skal nevne en håndfull gitarister i moderne jazzhistorie, er McLaughlin absolutt en av dem. Han er en innovatør og en som driver musikkhistorien videre. Vi er derfor veldig stolte av å få han til Trondheim, sier Sandbakk.

Siste turne

Rockegitarist Jeff Beck har kalt McLaughlin «the best guitarist alive». Når McLaughlin kommer til Trondheim, får interesserte mulighet til å delta på en workshop med gitaristen. En unik mulighet ifølge Sandbakk.

–McLaughlin skriver fantastisk musikk og han har spilt sammen med de største, blant annet med Santana og Miles Davis. Det blir sagt at dette blir hans siste turne, derfor er vi veldig glade for at han tar turen hit, sier Sandbakk.

Når McLaughlin kommer til Trondheim har med seg bandet sitt «The 4th Dimension» som består av Gary Husband på tangenter, Etienne Mbappé på bass og Ranjit Barot på trommer.

Jazzete høst

Jazzfest Exclusive-konserten med John McLaughlin er ikke det eneste Trondheim Jazzfestival har på programmet for høsten og vinteren. I oktober arrangeres Jazzfest Future, en helg med tilbud for barn og unge der oppmerksomheten rettes mot fremtidsrettet jazz.

–Vi vil blant annet få et gjensyn med Jovan Pavlovic, som sammen med NTNU Jazzensemble har tatt for seg Knutsen og Ludvigsen sin musikk. Prosjektet hadde urpremiere i mai under Jazzfest 2014 og var et av høydepunktene under festivalen, forteller Sandbakk.

I desember arrangeres den årlige Julejazzen, byens største innendørs konsertarrangement.

Jazzfest

Jazzfest gikk av staben for 26. gang denne våren. Nå har styret i Trondheim Jazzfestival evaluert arrangementet.

–Vi er svært fornøyd med årets Jazzfest. Vi har fått mye skryt for programmet vårt som besto av en fin blanding av internasjonale stjerner og lokale toppmusikere, sier Sandbakk.

Og med et pent økonomisk overskudd, er arrangørene klare for nye dyster. Planleggingen av Jazzfest 2015 er allerede godt i gang.

–Det blir sagt at de festivalene som vokser langsomt, vokser tryggest. Selv om vi er litt utålmodige, må vi utvikle og utvide oss i riktig tempo, sier Sandbakk.