Det er spreke tanker 24-åringen fra Otterøya går med om dagen. Etter at Namsos kommune varslet om kutt i kulturskolen for å spare penger, noe som betyr dyrere og færre elevplasser, bestemte han seg for å ta saken i egne hender.

– Om lag 400 elever mister eller får ikke tilbud om plass i kulturskolen. I tillegg blir det dyrere. Jeg har alltid sett på Namsos som en av de beste kulturbyene i Norge, med tradisjon for å satse på musikk og kultur. Da synes jeg det er ufattelig trist å kutte ned på det som «er» Namsos, sier han til Namdalsavisa.

Ikke konkurrent til dagens KS

Tanken om å starte opp et privat kulturskoletilbud har han gått med ei stund. Planene eskalerte da nedskjæringene i kommunen var et faktum.

– Derfor har jeg nå besluttet å satse – og starte en mindre, privat kulturskole i Namsos. Målet og ønsket er at den kan være med på å skape nye talenter i kulturbyen, slik at veksten i kulturlivet fortsetter i det tempoet som har vært tidligere, sier Finnanger.

Han poengterer at han på ingen måte ønsker å konkurrere med dagens kommunale kulturskole.

– Dette skal ikke være «den nye kulturskolen i Namsos», og jeg har heller ingen planer om å «stjele» elever fra den kommunale kulturskolen. Jeg vil rett og slett gi flere unge muligheten til og lære seg et instrument eller to. Dette skal være et tilbud for dem som ikke har råd eller ikke får tilbudt plass i den kommunale kulturskolen, sier han.

Papirarbeid i sommer

Planlegginga er allerede godt i gang.

– Jeg har snakket med mange og saumfart området for å finne ut om folk ønsker å ha en sånn skole. Det ser det ut som det er. Jeg har søkt på diverse prosjektmidler og oppstartsmidler for å få dette opp og gå. Det er en del papirarbeid som må gjøres. Dette er noe jeg skal fortsette å jobbe med i sommerferien, sier Finnanger.

Takker kulturskolen

I tillegg til å være musiker selv, arbeider 24-åringen i dag som musikklærer på Bangsund og gjennom Nav-tiltaket Kulturpatruljen. Etter musikklinja på Olav Duun videregående skole, fullførte han musikklærer-utdanninga på Hint i Levanger.

Men musikkinteressen startet lenge før den tid.

– Jeg var ikke blant de mest skoleflinke, men oppdaget tidlig at jeg likte musikk og å spille ulike instrumenter. Jeg startet på kulturskolen på Otterøya på barneskolen. Der lærte jeg utrolig mye, og musikklærerne var de første som trodde på mine musikalske ferdigheter, forteller han.

I dag takker han nettopp kulturskolen for der han er i dag.

– Uten kulturskolen og lærerne der hadde jeg aldri kommet inn på musikklinja og høgskolen og fått den utdanninga jeg har i dag. Og jeg vet det er mange flere enn meg som mener det samme. Derfor er det veldig trist å tenke på at andre unge ikke får det samme tilbudet, sier han.

Elever allerede til høsten?

Gjennom arbeidet med Kulturpatruljen har han erfart at unge arbeidsledige kan blomstre av å jobbe med kulturformidling.

– Kanskje kan kulturskolen også fungere som et kurstiltak gjennom Nav. Jeg vet det er mange i Kulturpatruljen som har masse å lære bort, sier han.

Otterøyingen forventer ikke å tjene store penger på den private kulturskolen.

– Det er heller ikke målet. Kanskje om ett-to år vil det begynne å lønne seg, slik at det åpner seg jobbmuligheter for andre. Vi må starte i det små – og om det fortsetter å vokse – er det jo bare en pluss i margen, smiler han.

Finnanger har tro på at prosjektet vil lykkes.

– Jeg tror dette er riktig tidspunkt for å oppfylle den drømmen jeg har gått med i mange år. Jeg vet ikke hundre prosent sikkert om jeg klarer å lande prosjektet, men skal gjøre alt for å få det til å gå. Jeg har tittet på noen lokaler i sentrum som kan være aktuelle. I løpet av høsten håper jeg å ha noen elever å starte opp med, sier Finnanger.