Siden 2010 har Kulturdepartementet evaluert to knutepunktfestivaler i året. I år har derimot departementet bedt Kulturrådet om evaluering av ytterligere fire festivaler. Fortgangen iverksettes for å kunne vurdere knutepunktordningen helhetlig i 2015.

– Departementet har ønsket å forsere dette noe, slik at vi kan få en helhetlig gjennomgang av knutepunktordningen i 2015. Evaluering av hver enkelt festival er et viktig grunnlag for gjennomgang av ordningen, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag til Dagsavisen.

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, tar evalueringen imot med åpne armer.

– Vi ønsker evalueringen hjertelig velkommen, men jeg vil samtidig poengtere viktigheten av å ha festspill og festivaler rundt om i landet, sier Myhr.

Han understreker hvor sentralt det er å ha festivaler med økonomiske muskler, slik at de kan gi publikum noe helt utenom det vanlige. Da Olavsfestdagene ble evaluert som knutepunktfestival i 2011, fikk festivalen utilstrekkelig måloppnåelse på enkelte punkter. Evalueringen ble blant annet kritisert for å være utført av en konkurrerende festival, og ble kalt en «skandaløs evaluering» på lederplass i Adresseavisen.

Myhr opplever nå støtte fra sentrale politikere han har vært i møter med, og er ikke redd for å miste midler ved neste års evaluering:

– Vi synes Olavsfestdagene leverer på øverste hylle, og vi kan ikke akkurat gå rundt og bekymre oss for å miste den økonomiske støtten, sier Myhr.