Matejka skulle lest fra sin bok om bokselegenden Jack Johnson på Fjøsfestivalen i Melhus i kveld. I dag får adressa.no beskjeden om at forfatteren ikke får kommet seg til Norge tidsnok, og dermed må avlyse. Matejkas helseforsikring har kommet i konflikt med Norges økte beredskapsnivå, noe som hindrer ham i å fly direkte fra USA til Norge.

– Det er absurd at en situasjon som denne påvirker oss, men i det store bildet er det selvfølgelig en fillesak, sier Ane Nydal, litteratursjef i Fjøsfestivalen.

Matejka skulle også lese i Oslo, men nå er altså hele besøket kansellert.

– Gledet seg til å besøke Trøndelag

Nydal har hatt fortløpende kontakt med forfatteren, og det er hun som videreformidler sakens natur til adressa.no. Matejka er svært fortvilet over situasjonen, og gledet seg stort til å komme til Trøndelag.

– Jeg synes aller mest synd på Matejka. Han har lest om Trøndelag, lært seg norske fraser, og lest mye Dag Solstad, sier Nydal.

Les også: Knallsol på Fjøsfestivalen

Hun forteller at Matejka så frem til å tilbringe helgen med Dag Solstad, som leser i badstuen (riktignok med varmen avskrudd) lørdag.

Tar turen til Loddgarden i høst

Matejka lover å ta turen til Norge ved en senere anledning, mest sannsynlig i høst. Det blir altså en siste kveld med fjøsfest i 2014.

Adrian Matejka er nominert både til National Book Award 2013 og Pulitzerprisen 2014 med «The Big Smoke». Turen til Melhus ville vært hans første opplesning i Europa.

Les også: Låveopera på Fjøsfestivalen

Går stort sett som normalt

Fredagskvelden går ellers som normalt, med unntak av en erstattet forfatter. Det blir lesning av og samtaler rundt den franske forfatteren Marguerite Duras. Boksefilmen «Tynt faen» vises, og ungdommer fra den lokale bokseklubben skal gi en leksjon i check-hook og jab. I tillegg vises musikalen «Vi er motorvei».