Det var forrige torsdag at Motorpsycho med gjester fremførte bestillingsverket «En konsert for folk flest» under Olavsfestdagene i Trondheim. En ruvende opplevelse som fikk Nidarosdomen til å vibrere av vellyd, ifølge vår anmelder.

Les anmeldelsen: La dem spise grandis

Med på laget hadde Motorpsycho lyskunstner Pekka Stokke, som med sitt lysshow fikk det til å fremstå som om rosevinduet og de enorme orgelpipene vibrerte i takt med musikken.

Ville fremheve orgelet

- Det er fantastisk med et slikt orgel som låter så bra, Nidarosdomen får en helt annen fremtoning innvendig. Det har åpnet opp rommet i hele lengderetningen. Det er blitt utrolig fint, sier Stokke.

I planleggingsfasen så han for seg å få synliggjort orgelet i størst mulig grad. Han skaffet tegningene fra de sveitsiske orgelbyggerne og bygde sin egen 3D-modell i studio og laget animasjoner for å se hvordan det kunne bli.

- Og så var det pakke med seg alt utstyret, rigge det opp i Domen og jobbe mer med materialet. Se hvordan lyset treffer pipene. Det blir litt som å bygge gitaren, lære seg å spille for så å spille konsert, sier han.

Låter aldri likens

- Det morsomme med Motorpsycho er at det er i livesettingen ting skjer, og at en virkelig får ut energien. Det samme gjelder for meg. Litt av det artige med å stå der og trykke live, er å se om man oppdager noe nytt i materialet underveis.

Teknikken Stokke brukte på orgelpipene heter videomapping, som beskriver kunsten å animere arkitektur ved hjelp av 3D og video. Det er som et videoinstrument, en synth, som genererer innhold der man spiller på mønster, forteller han. Det ble mye arbeid underveis.

- Mye er laget på forhånd, men alt av dynamikk og rytmikk skjer ikke før under konserten. Det er noe med å høre energien i bandet, orgelet og koret – og hvordan dette vibrerer sammen med en fullsatt kirke. Da er det ti fingre på hver sin knapp som teller. Det er litt av kjernen i Motorpsycho. Jeg har gjort noe hundre konserter med dem etter hvert, og det låter aldri likens. Alt er avhengig av rommet, publikum og dagen. Kanskje må man hive forarbeidet ut vinduet og gjøre noe helt annet.

Kommer utgivelse

Bent Sæther har tidligere fortalt til adressa.no at konserten ble filmet, og at det kanskje kommer både plate og film.

Se video: Motorpsycho øver i Domen her

- Det ble tatt opp med en større samling fete kameraer enn jeg noensinne har sett i Nidarosdomen, så det blir gitt ut. Når er jeg mer usikker på. Det dukker nok opp noen smakebiter på nettet, så kommer det en større utgivelse etterhvert. Både gjennomkjøringen og selve konserten ble tatt opp og skal mikses til en bra variant, sier Stokke.

Både Stokke og Motorpsycho syntes det var «utrolig fett» å få spille i Domen.

- Og så er det fint at Olavsfestdagene synes vi er voksne nok til å lage noe med dypt alvor fra vår del av verden.

Greit samarbeid

Med en kjerne av lys, scenografi og arkitektur er Pekka Stokke kunstner på heltid. Fremover skal han blant annet være festivalkunstner under Pstereofestivalen, han skal ha lysshow under konserten med BC på Byscenen 16. august og han skal bidra på et ikke spesifisert bestillingsverk med Motorpsycho senere i høst.

Han skal også gjøre en del konserter med Helge «Deathprod» Sten og Hans Magnus «Snah» Ryan der de fremfører Deathprods plate «Treetop drive» (1994) i sin helhet. I september i fjor fremførte de albumet på Rockheim.

Les anmeldelsen: Der hvor tonene dør

- Opplevde dere noe skepsis fra Nidarosdomen i forhold til prosjektet?

- Jeg tror Nidarosdomen har hatt en del besøk som har vært under pari og satt opp i full fart, uten at det har vært gjennomført estetisk og i tråd med innvirkningen fra rommet. Vi var klare på at vi skulle tilføre rommet mer av det som allerede finnes der, heller enn å ta med et tivoli inn. Vi driver med kunst, ikke med sirkus. Bare man får pratet sammen, ordner alt seg.