Her er et utvalg av helgens høydepunkter i Trondheim.

Søk også i Adressa.nos store Det Skjer-kalender.

Fredag

Den nye musikkfestivalen, Feminalen, er en ny festival som ønsker å skape rom for debatt rundt kjønn i populærmusikken og løfte frem dyktige kvinnelige artister. Festivalen er fredag 24. og lørdag 25. oktober på Rockheim og består av konserter, paneldebatter og en fotoutstilling. Fredag kl. 19, fri aldersgrense. Lørdag er det aldersgrense 18 år. Pris kr. 200.

Les mer om Feminalen her:

Trondheim Litteraturfest ønsker å gi de besøkende en litterær festaften som blir både tankevekkende og underholdende. Flere forfattere skal snakke om sine nye bøker og sine karrierer, blant andre Carl Frode Tiller, Musa Mutajev, Vigdis Hjorth, Tove Nilsen og Grete Holstad. Det skjer på Dokkhuset kl. 1830. Pris kr. 150/kr. 70 for student og honnør.

Les mer om Trondheim Litteraturfest her:

Deadman-frontfigur Steven Collins imponerte med et bunnsolid knippe låter og en stemme du ikke glemmer da han gjestet Blæst med The Deadstring Brothers for noen år siden. Albumet «Take Up Your Mat and Walk» (2011) er americana med tydelige nikk til The Band, Dylan og Daniel Lanois. Nå er bandet klare med «The Sound and the Fury» på Moskus, i kveld kl. 20. Pris kr. 200.

I 2013 ga norsk-britiske Carnival Kids ut sine debutsingler «Fear of Nothing» og «What To Do When Awake Within a Dream». Sistnevnte låt ble A-listet på NRK P3 som tok bandet til Urørt-finalen, og to opptredener under by:Larm ga bandet platekontrakt med Warner Music. Deres debutalbum ble spilt inn sommeren 2014 i Colorado. I kveld spiller de på Fru Lundgreen kl. 21. Pris kr. 120.

Speakeasy er en duo bestående av Daniel Seides og Henrik Birkelund, og i kveld kommer de til Trondheim for å ha sin debutkonsert på Knaus. For anledningen stiller de med backingbandet The Hunkydorys bestående av Eivind Torgunrud Røshol på Bass og Pål Ytrehus Ibrekk på trommer. Duoen kommer fra Asker, og er basert i et selvbygd musikkstudio i garasjen til Henrik. På deres første singel, «Wildfire», fikk de med komiker og plystrekongen Atle Antonsen på en meget intim recording-session i garderoben til Atle på Folketeateret. Med «Wildfire» gikk de også videre i musikkonkurransen Bandwagon i fjor. Stedet er Studentersamfundet kl. 2359.

Lørdag

«Tusen bitar» ble egentlig skrevet av danske Anne Linnet, men Björn Afzelius' svenske tilpasning av låten gjorde enorm suksess i Danmark, Sverige og Norge. I høst kom også dokumentaren med samme navn som forteller historien om musikeren. Lørdag hylles den avdøde svenskens musikk av Jan Egil Kaalen, som har gjort dette i 26 år, og regnes som en av Nordens fremste Afzeliustolkere. Dette skjer i Olavshallen kl. 20. Pris kr. 350.

Mens gitarkameratkollega Jan Eggum spiller inn ny plate i Brasil kommer Halvdan Sivertsen til Olavshallen lørdag kveld med turneen «Hus ved havet». Med seg på veien har han sine faste musikere Rune Mathisen, Trond-Viggo Solås, Håvar Bendiksen og Tore Johansen. Olavshallen kl. 20. Pris kr. 415.

I februar mottok hun æresprisen under Spellemannprisen og i sommer varmet hun og bandet opp for Bob Dylan i Kristiansand og gjorde et solid knippe festivaljobber. Det har vært et godt år for Anne Grete Preus. Lørdag spiller hun solokonsert i Trondheim, Dokkhuset kl. 21.

Black Debbath gjenoppliver to trønderske rockeband under Caliban Sessions Studentersamfundet lørdag. Det Glade Vanvidd og Tugboat gjenoppstår samme kveld som Black Debbath, Bare Egil Band, Piledriver, El Doom & the Born Electric, Frøkedal & Familien, Sweden, Brut Boogaloo og De Sørgelige Restene fyller Studentersamfundet med rock. Kl. 2130. Pris kr. 200 (medlem)/kr. 250 (ordinær).

Les mer om Caliban Sessions her:

Kaja Gunnufsen fra Ås er en låtskriver og artist som gir folkpop-sjangeren et nytt ansikt der hun leker seg fritt med musikalske harmonier og lyriske gullkorn. Hun skriver delikate tekster som reflekterer tankene til en tilsynelatende ensom ung jente. Historiene pakkes inn i pianoakkorder og myk gitar. Hennes kritikerroste debutalbum «Faen Kaja» ledet til en hektisk festivalsommer både i år og i fjor. Lørdag kl. 22 spiller hun på BrukBar/Blæst. Pris kr. 100 i cc, aldersgrense 20 år.

Søndag

På Lerkendal kl. 1530 spiller Rosenborg mot Sandnes Ulf.Kampen er lagt til et tidlig tidspunkt slik at også barnefamilier kan være til stede.

Rammsund er et norsk hard rock/heavy metal-band som hovedsakelig spiller Rammsteins musikk med nynorsk tekst. Bandet ble oppløst i 2011, men startet opp igjen i 2013 for å markere sitt 10-årsjubileum. Søndag kl. 2130 spiller de på Familien. Pris kr. 200. Aldersgrense 20 år.

Shellac er et rockeband og med Steve Albini i spissen slipper bandet sitt første album siden «Excellent Italian Greyhound» fra 2007. Gruppen spiller på BrukBar/Blæst kl. 22 på søndag. Pris kr. 220 (ordinær)/kr. 170 (medlem). Aldersgrense 20 år.

Rockeband: Black Debbath med Aslag Guttormsgaard, Lars Lønning og Egil Hegerberg topper plakaten i Studentersamfundet lørdag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB Scanpix
Solokonsert: Det har vært et godt år for Anne Grete Preus. Lørdag har hun konsert på Dokkhuset. Foto: Kristin Svorte, Svorte Kristin