Da ansatte ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum gikk igjennom skuffer og skap for å velge ut kunstobjekter til vårutstillingen «Flora», dukket det opp noen ukjente skisser.

- Langt inne i en skuff fant vi skisser som Adolf Egeberg hadde tegnet til Palmehaven i 1924. En av skissene viser en antilope som står foran en blomstrende palme. De er utrolig fine, forteller kurator Solveig Lønmo.

Feirer våren

Skissene ble funnet i januar, og nå kan publikum se hvordan veggene i Palmehaven så ut mellom 1920- og 1950-tallet.

- De er antageligvis aldri stilt ut tidligere, men kanskje er det fortsatt noen som husker dem fra den gangen, sier Lønmo.

Palmehaven ble innviet i 1918. Britannia gikk konkurs i 1924, og nye eiere tok over. Det var på denne tiden at nye veggmalerier ble bestilt. Oppdraget gikk til teatermaler Egeberg.

50 000 blomster

- Dette har vært en detektivjobb for oss. Det sto på skissene at de var tegnet for Palmehaven, men vi måtte finne ut av resten av historien og når veggmaleriene var der.

Utstillingen «Flora» er en feiring av våren. Blomster er blitt brukt som dekor, forminspirasjon og idé til alle tider og i alle deler av verden. Nå er museets frodige blomstersamling hentet fram.

- Det er sikkert 50 000 blomster her. Utstillingen består av blant annet kjoler, smykker, malerier og møbler. Vi har mye fra Øst-Asia i vår samling, og der er blomster veldig preget av symbolikk, forteller Lønmo.

Museets eldste gjenstand

Museets aller første gjenstand skal også stilles ut under Flora.

- Museet ble grunnlagt i 1893, og det første som kom til samlingen var en finstrikket arbeidspose til å ha sysaker i. Det var en gave fra fru Catharina Köhler. Den har fine blomsterbroderier, sier Lønmo.

Utstillingen er delt inn i sju tema, som blant annet art nouveau og flower power.

Utstillingsåpning 18. april kl. 14.00 på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Kurator Solveig Lønmo inspiserer en av Egebergs gamle skisser Foto: Steffen Wesselvold Holden
Billedteppe av Inger Johanne Rasmussen stilles også ut under utstillingen Flora Foto: Steffen Wesselvold Holden
Frodig kjeramikk av Tovelise Røkke-Olsen Foto: Steffen Wesselvold Holden