De slitte betongveggene på Dora står i fin visuell kontrast til tredjeårsstudentene på Kunstakademiet i Trondheim sine kunstverk. Tidligere år har utstillingsrommet i Galleri KiT blitt brukt til eksamensforestillinger, i år ville studentene satse større.

- Vi er 17 studenter og Galleri KiT ble rett og slett for lite til å huse alle verkene. Vi hadde også lyst til å gjøre noe mer ut av utstillingen, og vi ønsket noe annet enn det trygge, gamle utstillingsrommet, forteller avgangsstudent Vilde Løwenborg Blom.

1000 m², likevel plassmangel

Studentene ønsket et spesielt rom som utstillingssted. Dét fant de i Olrichhallen i Kulturbunker Dora, et lokale som tidligere fungerte som en tysk ubåtbunker. 17 kunststudenter fyller rommet på nesten 1000 kvadratmeter med maleri, tegning, skulptur, installasjon, fotografi, video og performance.

- De fleste av studentene har jobbet med veldig store verk til denne eksamensforestillingen, og det er fint at vi ikke måtte inngå kompromiss på grunn av plassmangel. Litt komisk er det at vi til og med i dette store rommet faktisk har hatt litt plassproblemer, ler Løwenborg Blom.

Kunststudentene som ledes av bachelorkoordinator Jeremy Welsh har jobbet hardt fram mot åpningen. Noen timer før dørene åpnes jobber fortsatt noen av kunstnerne på verkene sine.

Jobber til siste sekund

- Alt skulle være klart til klokka to, men noen jobber fortsatt. Folk er motivert og står på. Det kan være vanskelig når 17 stykk skal samarbeide og organisere en utstilling, men jeg synes det har gått overraskende bra, sier Løwenborg Blom. Selv stiller hun ut to installasjoner, en med fotografi printet på fløyel og en skulptur av marsipan.

- Jeg har jobbet en del med kunst som har med mat å gjøre. Jeg er interessert i kombinasjonen av det ekle og det vakre. Marsipan er et veldig lett materiale å jobbe med. Det former seg lett og når det tørker blir det hardt.

- Har du spist mye marsipan i løpet av eksamensperioden?

- I begynnelsen smakte jeg litt, men man blir fort lei. Jeg jobber med billig og ekstra søt marsipan også, så til slutt blir det et materiale på samme måte som leire. Du har ikke lyst til å spise det.

Eksamensutstillingen i Olrichhallen på Dora åpner fredag 24. april kl. 19.00 og står fram til 3. mai.

Kunststudentene fyller nærmere 1000 kvm med sin avgangsutstilling Foto: Daniel Hansen
Foto: Daniel Hansen
Foto: Daniel Hansen
Foto: Daniel Hansen