- Det føles utrolig deilig, sier Silje Lindberg, og finner seg et sete på første rad i salen på Tindved kulturhage i Verdal. For få minutter siden tok Lindberg og resten av avgangsstudentene ved skuespillerutdanningen ved HiNT imot applaus fra en fullsatt sal. Urpremieren av «Lemenår» er vel overstått.

Studentene har jobbet med den egenproduserte forestillingen siden begynnelsen av mars. Hele produksjonen, fra idé til printing av programmer, har studentene stått for selv.

- 13 studenter skriver manus sammen, er det i det hele tatt mulig?

- Det har gått overraskende bra, sier Sindre Karlsholm.

Generasjon prestasjon

- Men samtidig utrolig utfordrende, legger Lindberg til. Det gjelder å finne en balanse. Alle skal være med i prosessen, uten at forestillingen skal bli et kompromiss. Det skal til slutt bli én forestilling, ikke 13, sier hun.

«Lemenår» handler om unge mennesker som har vokst opp i verdens rikeste land, med uendelige muligheter og med press om å prestere, være lykkelige og vellykket. 13 ungdommer finner sammen på et nettforum, de ønsker å «vekke» verden ved å begå kollektivt selvmord.

- Det måtte handle om noe som står oss nært, noe som engasjerer oss og vår generasjon. Vi vil at historien skal nå ut, vi vil gi samfunnet et lite spark rett og slett, sier Lindberg.

Skuespillerne har tatt for seg et alvorlig tema, men historien fortelles ved hjelp av humoristiske og overraskende grep. Alvor og humor går hånd i hånd, mener skuespillerne, som har gått mange runder med manus.

- Av et stort materiale har vi plukket ut det som har fungert best for helheten i stykket. Vi føler et stort ansvar, spesielt med tanke på forestillingens tema, sier skuespillerstudentene.

Tre år med samarbeid

Klassen, som er teaterlinjas sjette kull, har hatt et ønske om å gå sammen og lage noe helt eget som sin siste produksjon ved HiNT.

- Vi ønsker å bruke det vi har lært når vi nå går ut herfra. I tre år har vi jobbet og skapt ting sammen, sier Karlsholm.

Etter tre forestillinger på Tindved kulturhage tar skuespillerstudentene nå med seg avgangsforestillingen på turné, først til Verkstedhallen i Trondheim i kveld, deretter til studenthuset Chateau Neuf i Oslo 13. juni.

- Det blir spennende å se hva byfolket synes! Vi gleder oss, sier Karlsholm.

Se «Lemenår» i Verkstedhallen tirsdag 12. mai kl. 20.00.

Med alvor og humor beskriver «Lemenår» hvordan en hel generasjon både kan være sorgløse og samtidig dypt ulykkelige. Foran fra venstre: Selma Julianne Joner, Henrik Bjelland, Ida Maria H. Göransson og Sindre Johannes Karlsholm. Foto: Kjersti Havdal