– Jeg er veldig glad i Trondheim som musikkby. Byen har man fantastiske musikere og vanvittige festivaler. Jeg har vært her både med Rikskonsertene og med egne solokonserter, og jeg må bare innrømme at jeg elsker byen. Kanskje jeg er skaptrønder?

Det sier pianist, komponist og humorist Aksel Kolstad som akkurat har sjekket inn på et hotell i Trondheim. I bagasjen ligger en dress i fargene lyseblå, grønn og rosa – kveldens antrekk i kjent Kolstad-stil. Ringve Musikkmuseum skal feire åpningen av museets nye Café Victoria med en konsert med den klassiske pianisten og standupartisten.

Tarantino på gravsteinen

Den norske komponisten har utviklet en original konsert-stil der publikum får servert klassisk musikk ispedd humor og vittigheter. I 2010 åpnet Kolstad sitt konsert-galleri «Café de Concert». Konsert-galleriet befinner seg på Tjuvholmen i Oslo, og pianisten serverer champagne og pølse i lompe på sine konserter. Kanskje ikke rart at «Café de Concert» er blitt omtalt i både TIME Magazine og på CNN. Kolstad har blitt sammenlignet med den ungarske pianisten Franz Liszt og den danske humoristen Victor Borge, og TIME Magazine omtalte ham som «Quentin Tarantino of classical music».

– Den skal jeg ha på grava mi! Det er så fett, om jeg får si det selv, ler Kolstad og viser til Tarantino-sammenligningen.

– Det er viktig for meg å kunne gi publikum en type Tarantino-dimensjon når det gjelder klassisk musikk. Det er så mye mer enn det lille man lærer gjennom musikk-pensumet på barneskolen. I musikkhistorien finnes det hemmelige frimurerloger, gruppesex og slåsskamper av en helt annen dimensjon enn det man tror. Jeg synes det er gøy å belyse musikkhistorie på en annen måte, sier Kolstad.

ADHD og hele alfabetet

Kolstad debuterte i Carnegie Hall i New York i 2010 med fullt hus og stående applaus. Han har gjestet de fleste norske kammermusikkfestivaler og er ettertraktet i både Asia og Russland. Selv mener Kolstad at han har den samme konsertstilen som den som fantes for 200 år siden.

– Alle de store komponistene var veldig eksentriske og hadde mye humor. Det har de nok i dag også, men det er ikke noen tradisjon for å kombinere klassisk musikk og humor, sier Kolstad, som ikke er redd for å kaste om seg med vittige kommentarer under konsertene.

–Det er mange som tror jeg har ADHD, forteller Kolstad.

– Har du det?

– Jeg har fått påvist hele alfabetet.

Lanserer ny plate

Kolstad vil også lansere sin nye plate i forbindelse med konserten på Ringve. «Rain inside Out» består av 20 spor. Kolstad har spilt inn alle verkene hver for seg på bare «ett take», slik det ble gjort på gamle innspillinger.

– I dag går man i studio og prøver å få musikken så perfekt som mulig, noe som i og for seg er fornøyelig for øret. Da man måtte spille inn lange verk før i tiden, hadde man bare en sjanse, og det gjorde noe med nerven og den direkte kommunikasjonen. Verden i dag skal være så forbanna perfekt, jeg mener det må være gøy å kunne høre at utøveren har en indre nerve når han spiller, sier Kolstad.

Pianisten ønsket at plata skulle gi et innblikk i hvordan en utøvende komponist jobber. Når Kolstad øver blir han påvirket av både inntrykk, inspirasjon og forstyrrelser som skjer rundt ham, dette er med på å påvirke hvordan han spiller.

– Da jeg satte meg ned ved instrumentet og for å spille inn et stykke av Mozart, hørte jeg plutselig regnet på taket og jeg lot meg inspirere av det, sier Kolstad. Dette mener pianisten at lytterne vil kunne høre på CD-opptaket.

Konsert med Aksel Kolstad på Ringve Musikkmuseum onsdag kl. 19.30.