Bookingansvarlig Bjørn «Kroken» Krokfoss (69) er klar for å feire. Lørdag inviterer han til en heldagsseanse med jazz fra sin egen kvintett (kl. 14),  Jazzmazzørene med pianist Daniel Trustrup Røssing (kl 17.30) og Asmund Bjørkens Quintet (kl. 20).

Første jazzkafe på Olavs pub og spiseri på Cicignons plass fant sted 7. september 2007.  Hver lørdag gjennom høst og vårsemestrene har Bjørn Krokfoss arrangert konserter med durkdrevne jazzmusikere. Det har blitt over 220 konserter, med 40 ulike band. I snitt har konsertene hatt 300 publikummere.

-Et eget språk

- Hva er det som driver deg?

-Kjærligheten til jazzen og det som skjer mellom publikum og det som skjer på scenen, sier Krokfoss.

Han har holdt på med jazzmusikk i over 50 år, som trommeslager i en rekke band og prosjekter. Bak seg har han en rekke turneer i Norge og Europa og han har fått to spellemannspriser – en som musiker og en som produsent.

-Det er dette jeg har levd og åndet for hele livet. Jazzen for meg er et helt eget språk, en puls og et liv, det gjelder hele kulturen med konserter, plateinnsspillinger og turneer, forteller 69-åringen.

Alvorlig syk

Krokfoss' band Feetwarmers startet jazzkafe på Tracteruen ved Gamle Bybro i 2002. Etterhvert flyttet den over til Dickens, og Krokfoss tok over bookingen i 2003. Våren 2007 ble han alvorlig syk, samtidig som Dickens fikk nye eiere. En stund var det usikkert om den populære jazzkafeen ville fortsette.

- Da jeg klarte å karre meg opp på beina hadde jeg et mål om at jazzkafen skulle rulle og gå, og at jeg skulle spille der igjen!

For grasrotmusikerne

Krokfoss fikk en avtale med Olavs pub og spiseri, under forutsetning at jazzkafeen fortsatt skulle være gratis og åpen for alle. Det har fungert godt.

-Orkestre står i kø for og spille her og jeg vil helst ha band som er fra Trondheim og distriktet rundt. Noen ganger har vi gjester fra andre byer og vi har også svensker på besøk. Her i Trondheim er Kroks Jazzkafe den eneste plassen de har og spille på, Dokkhuset er for alle andre enn trondheimsmusikere som er fra grasrota, mener Krokfoss.

Dikator

Neste år fyller han 70. Kanskje er det på tide av avslutte «diktaturet», og la yngre krefter overta, funderer nestoren.

-Man må være litt diktator skal man styre dette  helt alene, ellers går det ikke. Jeg har et øye med alt fra kl 11.00 til 16.00 rundt 45 lørdager i året, forteller jazz-ildsjelen.

Se dagens arrangementer på Det skjer

Femårsjubileum for Kroks jazzkafé: Bjørn Krokfoss Quintet/Jazzmazzørene/Asmund Bjørken Quintet

Svenske Jan Allan og Bjørn Krokfoss i aksjon bak trommene med Norsk/Svensk Coolquintet. Foto: Liv Stadøy
Trondheim Ballroom Orkester på scenen og lun stemning i lokalet. Foto: Liv Stadøy
Husbandet Feetwarmers i aksjon. Foto: Liv Stadøy
Erlend Jentoft og Asmund Bjørken fra da jazzkafeen holdt hus på Dickens. Foto: Liv Stadøy
Hver lørdag fylles Olavs pub og spiseri med jazzglade mennesker. Her er det Trondheim Ballroom orkester som spiller. Foto: Liv Stadøy